2024. április 25., csütörtök

Merkel: "nehéz nap lesz a mai"

A német kancellár ezt a koalíciós egyeztetések utolsó, csütörtöki fordulója előtt nyilatkozta

Nem lesz könnyű a koalíciós egyeztetések utolsónak szánt, ötödik fordulója - mondta a német kancellár, aki a testvérpárt Keresztényszociális Unióval és a Német Szociáldemokrata Párttal folytatott tárgyalás előtt nyilatkoztott.

- Nagyon göröngyös még az út előttünk... Ez a nap is iszonyatosan kemény, de hatalmas energiával vetjük bele magunkat a mai munkába, mert tudjuk, hogy az emberek várnak tőlünk valamit, azt várják, hogy megoldást találjunk. Ebben a szellemben dolgozunk tehát ma, a CDU minden képviselője - fogalmazott Angela Merkel.

Az SPD elnöke azt várja, hogy a berlini vezetés küzdjön az Európai Unió összetartásáért, csak ez esetben hajlanók a koalícióra.

- Ha belépünk egy ilyen kormányba, akkor azzal a feltétellel, hogy ez a kormány erőssé teszi Európát. Nagyon nagy akadályok vannak előttünk, amelyeket el kell távolítani az útból, és erre bizony ez az egész nap rá fog menni, mondta Martin Schulz.

A szociáldemokraták január 21-én rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, az SPD pártszavazással dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.