2024. április 24., szerda

Mediterrán csúcs Rómában

A menekültválság és a gazdaság élénkítése volt a két legfontosabb téma az EU déli országainak találkozóján

A menekültválság és a gazdaság élénkítése volt a két legfontosabb téma az EU déli országainak találkozóján Rómában. A mediterrán csúcson Portugália, Spanyolország, Franciaország, Málta, Olaszország, Görögország és Ciprus vezetői egyeztettek.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az olasz miniszterelnök, Paolo Gentiloni erősebb összetartást sürgetett az Európai Unión belül, hogy csökkenjenek a különbségek észak és dél, kelet és nyugat között. Idézzük: "Eljött az ideje ezért tenni!"

A római reneszánsz palotában, a Villa Madamában szerdán tartott mediterrán csúcson Emmanuel Macron először vett részt.

A francia elnök kiemelte, hogy az egyeztetés valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy a szolidaritást és együttműködést erősíteni kell a jobb határvédelem és a menekültválság hatékonyabb kezelése érdekében. Macron szerint a dublini megállapodás értelmében az eddiginél gyorsabban kell cselekedni a tagországoknak.

Egyedül Málta teljesítette a menekültek befogadását elrendelő kötelező uniós kvótát. Finnország 95, Írország 92 százalékát fogadta be az előírthoz képest.

Nadan Petrovic migrációs szakértő szerint a menedékkérők befogadásáról szóló megállapodás pusztán elvi, aminek gyakorlati alkalmazása elengedhetetlen. Az egyezség ugyanis a szolidaritás mellett a felelősségvállalásról is szól, és jelenleg mindkettő igen csekély mértékben érvényesül, fogalmazott az Euronews által kérdezett szakértő.

A következő mediterrán csúcs házigazdája Ciprus lesz, mondja a római tanácskozás helyszínéről tudósító kollégánk, aki úgy tudja, hogy még március előtt szeretnék megtartani a következő egyeztetést a déli államok vezetői.