2024. április 19., péntek

Fejlődés, béke, stabilitás

Védelmi beruházásokra 1,22 milliárd dinárt fordít az idén az állam

A katonaságba, az ország védelmi rendszerébe történő minden egyes beruházás egyben a jövőbe, a polgárok életszínvonalának javulásába, a helyi szintű fejlődés elérésébe történő beruházás is – értékelte ma a mitrovicai Boško Palkovljević Pinki kaszárnyában épülő új hangár megtekintésekor Aleksandar Vulin védelmi miniszter, és hozzátette, ugyanakkor a békét és a stabilitást is elősegítik az efféle befektetések. A védelmi infrastruktúra fejlesztésére az idei költségvetésből 743 millió dinárt fordít az állam, a hadsereg saját forrásaiból pedig további 480 millióval járul hozzá a haditechnika tökéletesítéséhez – ismertette a számadatokat Vulin. A mitrovicai felújításokról és építkezésről a tárcavezető elmondta: több mint egymillió dinárba kerülnek a munkálatok, melyek után újra funkcionálissá, használhatóvá válnak a régi katonai épületek.

Vladimir Sanader, Mitrovica polgármestere a katonasággal való sikeres együttműködés folytatása mellett szállt síkra, az eddigi tapasztalatok – elmondása szerint – ezen a téren kiválóak voltak. Željko Petrović, a szárazföldi hadsereg brigádparancsnoka a hangár jelentőségét abban látja, hogy  meghosszabbítja majd a járművek élettartamát, megfelelő védelmet nyújtva számukra akkor, amikor éppen nincsenek használatban.

Összesen négy új hangár épül a mitrovicai kaszárnyában, az elsőnek a megvalósításába 2015-ben vágtak bele. Négyezer négyzetméternyi területet ölelnek fel az új létesítmények. A tervek szerint valamennyi elkészül márciusra.