2024. március 29., péntek

Bill Gates jóslatai

Hat létfontosságú innovációt emel ki a Microsoft-vezér

Bill Gates, a világ egyik leggazdagabb embere és a Microsoft alapítója szerint a következő hat újítás meg fogja változtatni az emberiség jövőjét. A listán szereplő dolgok többsége nem a számítógép világához kapcsolódik. Bill Gates főként az egészségre és az életminőség javítására gondolt.

A VÉDŐOLTÁSOK JOBB TÁROLÁSA

A vakcinák több millió ember életét mentik meg, viszont nagyon gyorsan romlanak, ha nem tárolják őket megfelelő hőmérsékleten. Seattle-i tudósok egy csoportja MetaFridge néven ismert speciális hűtőszekrényt hoztak létre, amely áram nélkül is képes fenntartani a védőoltások tárolásához szükséges alacsony hőmérsékletet. Ezenkívül olyan hordozható ventilátorokkal is fel van szerelve, amelyek révén az orvosok nagyobb távolságra, távol eső területekre is eljuttathatják a szükséges védőoltásokat.

GÉNMÓDOSÍTÁS

– Képzeljünk el egy olyan jövőt, amelyben képesek vagyunk a betegségeket okozó gének eltávolítására: hogy például a szúnyogoknál megsemmisítjük a maláriát okozó géneket – magyarázza Gates.

A génkezelés azonban még mindig a fejlődés korai szakaszában van. Számos kérdés merül fel azzal kapcsolatban is, hogy hogyan használják felelősségteljes és etikus módon e technológiát.

NAPELEMES ÜZEMANYAG

– Ha meg szeretnénk szabadulni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünktől, és az általuk okozott éghajlati problémáktól, különböző megközelítési módokra lesz szükség. Nemrégiben a Caltech Intézet laboratóriumában jártam, ahol a tudósok a napenergia üzemanyaggá alakulásának módja után kutatnak – mondta Bill Gates.

Még mindig messze vagyunk attól a pillanattól, amikor napenergia üzemanyaggal vezetünk járműveket, Gates szerint azonban az említett intézmény kutatása reményt ad arra, hogy a közeljövőben csodákra kerülhet sor az energiafelhasználás terén.

mRNA VÉDŐOLTÁS

A mai vakcinák többsége a vírus gyengített vagy inaktív formáit tartalmazzák, amelyek az immunrendszerben az antitest termelését stimulálják, megelőzve ezzel a betegség kialakulását. A tudósok azonban most olyan genetikai anyagokkal kísérleteznek, amelyek felgyorsíthatják és olcsóbbá tehetik az új vakcinák kifejlesztését. Ha ily módon sikerül ,,megtanítani” az emberi testnek, hogy kiépítse saját védelmi mechanizmusát, akkor teljes mértékben meg tudjuk akadályozni az újabb betegségek kialakulását.

GYÓGYSZERKEZELÉS

Az Intarsia nevű cég olyan készülékkel állt elő, amely az emberi bőrbe beágyazódva biztosítja a gyógyszerek lassú felszabadítását a véráramban.

E technológia a betegségek megelőzésében és ellenőrzésében segíthet – mutat rá Gates. Különösen hasznos lehet a HIV-fertőzött személyek kezelésében. Egy ilyen implantátum akár egy évig is védheti a szervezetet.

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Gates szerint a listán szereplő újítások közül a mesterséges intelligencia lesz a legmeghatározóbb az emberiség életmódjának előrehaladásában. A mesterséges intelligencia olyan új kihívások elé fogja állítani, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, beleérve azt is, hogy az automatizáció által hozott újítások miatt egyes szakemberek munka nélkül maradnak a jövőben.

Bill Gates azonban mégis úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia produktívabbá, hatékonyabbá és könnyebbé teheti életünket.