2024. április 19., péntek

Folytatódik a termelés a kragujevaci Fiatban

A tavaly december 12-én kezdődött kollektív téli pihenő után ismét folyik a termelés a kragujevaci Fiat autógyárban.

Zoran Marković, az FCAS (Fiat Chrysler Automobiles Serbia) Önálló Szakszervezetének elnöke elmondta: kedden az első váltás munkásai négyórás próbatermelést végeztek, mint hosszabb szünet után mindig.

– A gyárcsarnokok, valamint az első és második váltás munkásai felkészülten várták az idei termelés indítását, reméljük, hogy mindenkinek lesz munkája – mondta az érdekvédelmi szervezet vezetője. Bízik abban, hogy a Fiat Kragujevacon marad, s hogy meghosszabbítják a torinói központú céggel tíz évvel ezelőtt kötött szerződést. – 2018 a sorsdöntő, a dinamikusabb és nehezebb évek egyike lesz: az idén kell felújítani vagy kibővíteni a szerződést.

Marković sajnálja, hogy a kragujevaci gyárban még mindig csak az 500L típust gyártják, amely már „régi” modellnek számít, illetve ennek restilizált változatát.

– Ez afféle átmeneti megoldás, az új modell érkezését várjuk és sürgetjük a szerbiai kormánynál, mint a cég kisebbségi tulajdonosánál és magánál a Fiatnál. Azt szeretnénk, hogy mielőbb kezdjék meg az új modell gyártásának előkészítését, így még nagyobb kapacitással dolgozhatnánk és több embert foglalkoztathatnánk – mondta Marković. Megerősítette, hogy a munkások februárban, a tavaly nyáron, a sztrájk után megbeszélt béremelés második részével együtt kapják meg januári fizetésüket. Az emeléssel a legkisebb bruttó alapbér az első fizetési osztályban 42.250 dinár lesz, és ezzel teljesül a megbeszélt, 9,54 százalékos bérnövelés.