2024. április 19., péntek

Svakodnevnica u Bačkim Vinogradima

O Bačkim Vinogradima se retko govori, teče svakodnevnica u selu blizu graničnog prelaza. Od Roberta Katone, predsednika lokalne samouprave, smo saznali više o njihovim planovima.

Tokom 2017. u selu je bilo više događaja o kojima vredi govoriti.

Robert Katona (Foto: Gergely Arpad)

Robert Katona (Foto: Gergely Arpad)

-Smatramo važnim što smo uspeli izasfaltirati deonicu od oko jedan i po kilometra na ulazu u selo i između Kulturnog centra. Na toj deoniici se odvija međunarodni saobraćaj, prema graničnom prelazu. Asfalt je bio u lošem stanju, tako da je to rešeno sa jednim potpuno novim slojem. Na 900m na njivama smo takođe popravljali puteve. Tu smo u zaostatku, da se pitamo bilo bi prioritetno, ali nemamo dovoljno sredstava.

-Tokom prošle godine smo angažovali jednog komunalnog radnika, koji vodi računa o čistoći sela i radi druge korisne poslove. Sređuje zelene površine i zbog velikog broja vozila koji prolaze ima dosta posla, jer ostavljaju za sobom dosta smeća. Radi puno radno vreme i univerzalan je. Za 2018. godinu imamo za cilj da razvijemo civilnu sferu da bi mogli učestvovati na konkursima radi dobijanja sredstava - rekao je Katona Robert.

Objavili smo u našem listu da je završen prvi deo obnove Mesne zajednice, koja je stara skoro sto godina. Posle rekonstrukcije ponovo će imati prvobitan izgled.

U Bačkim Vinogradima žive Mađari, većina ne govori srpski jezik, nisu vični u administraciji. Često nam se obraćaju da pogledamo neku dokumentaciju koju nisu razumeli. Pored toga u socijalnim pitanjima pomažemo, delimo i pakete od Crvenog krsta, delimo otrove za istrebljivanje gamadi. Međutim, delokrug Mesne zajednice je sužen, mi samo možemo davati predloge samoupravi Subotice, odluka je u njihovim rukama i u slučajevima konkursa - rekao je Katona.

Foto: Gergely Arpad

Foto: Gergely Arpad

-I u slučaju Bačkih Vinograda je veliki problem kontiunirano smanjivanje broja stanovnika, iseljavanje. U 1970. godinama selo je imao 3500 stanovnika, dok sada nema više od 1600. Na novogodišnjoj misi smo čuli poslednje podatke, da je u selu tokom prošle godine bilo dvadesetosam sahrana, a krstilo se četrnaestoro dece.

Vezano za bezbednost građana, Katona kaže da se u razmacima od oko dva meseca dogodi neko razbojništvo u selu, ali se uvek ispostavi da to nisu učinili stanovnici mesta. Dešava se zbog velikog broja izbeglica koji prolaze kroz selo poneko obijanje vikendica, ali ne ugrožavaju bezbednost.

Selo ima veoma aktivne članove Kulturnog centra sa više sekcija sa dosta mladih članova. Bački Vinogradi imaju dva velika događaja, jedan je dan sela u maju, a drugi je tradicionalno takmičenje magaraca.

Na kraju smo upitali predsednika za planove u 2018. godini.

-Imamo zaostatak u asfaltiranju, pa bi voleli izasfaltirati glavnu ulicu do kraja, kao i sporedne ulice u kojima je još uvek zemljani put. Velike su potrebe za izgradnjom kolskih puteva, a veliki projekat je izgradnja biciklističke staze koja počinje kod graničnog prelaza, preseca selo i izlazi kod mosta Buki. Nadam se da će uskoro doći red i na proširenje vodovodne mreže, jer zasad samo 33% građana ima mogućnost da se priključi. Bušene bunare svi imaju, ali zbog podzemnih voda često se kvari kvalitet vode, a zbog suša manji bunari presuše - objasnio nam je Robert Katona.

Tihu svakodnevnicu Bačkih Vinograda su uznemirila dva događaja. Prošle nedelje se raširila vest da su meštani rasterali jednu grupu migranata. Na naše pitanje Robert Katona je odgovorio da su u više navrata primetili da su migranti obili salaše u okolini u kojima nisu boravili vlasnici, a kada se gazda pojavio oni su se razbežali.

-Ako gazda zatekne u svojoj kući 10-15 migranata, a oni kad ga ugledaju pobegnu, postavlja se pitanje da li se to zove proterivanjem? Nikad nije došlo do fizičkog obračuna.

Druga vest je da je grupa žena zatekla troje ljudi koji su 31. decembra uveče, obijali praznu kuću, odmah su javili gazdi, koji je pozvao miliciju i dvoje su uhapsili, dok je jedan pobegao.

-Da tako se desilo, ali prema mojim saznanjima obijači su stigli iz Loznice, i da je to bila treća kuća koju su obili na ovoj teritoriji za dva dana - rekao je Katona.