2024. március 29., péntek

Új módszerrel műtöttek

Január első hetében végezték el az első laparoszkópiás vastagbél-műtétet a közkórházban. Ezzel a Dr. Radivoj Simonović Közkórház azon ritka szerbiai regionális egészségügyi intézmények közé került, amelyekben ilyen műtétet végre tudnak hajtani.

A beavatkozást Aleksandar Gluhović sebész, az egészségtudományok doktora, az Egészségügyi Kar docense végezte, dr. Siniša Zarić zombori sebész és dr. Vesna Grabovičkić altatóorvos segítségével a kórház teljes sebészeti csapatának jelenlétében.
– A korszerű sebészet keretében Európa-szerte alkalmazott eljárás a laparoszkópiás emésztőrendszeri beavatkozás, amely Szerbiában is terjedőben van. A zombori kórházban évente mintegy 150 pácienst műtenek a vastagbél megbetegedése miatt. A laparoszkópiás műtét előnye az enyhébb operációs trauma, elenyésző szövetkárosodás, a beteg gyors fölépülése. A január 4-én műtött beteg már odahaza lábadozik. A továbbiak során kórházunkban rendszeresen végzünk ilyen műtéteket – közölte dr. Siniša Zarić, a közkórház sebészeti vezetője.
A sikeres műtét után gratulált az orvosi csapatnak dr. Zoran Parčetić, a városi képviselő-testület elnöke, aki főorvosként maga is a laparoszkópiás sebészet meghonosítói közé tartozik a zombori kórházban. Kiemelte, hogy a mostani műtét jelentős lépés a hosszabb pangás után, egyben örömét fejezte ki, hogy mindebben részt vállalt dr. Aleksandar Gluhović kiváló sebész, aki a zombori kórház neveltje volt, és nem feledkezett meg ide kötődő gyökereiről.