2024. április 20., szombat

Elhullott sast találtak Szilágyin

Január 8-án egy parlagi sas tetemére bukkantak Szilágyi határában. A fiatal tojó műholdas nyomkövetőt viselt, ezáltal figyelték mozgását az ausztriai BirdLife szervezet ornitológusai.

Miután észlelték a madár aktivitásának megszűntét, nyomban jeleztek a Szerbiai Madárvédelmi Egyesületnek, valamint a Tartományi Természetvédelmi Intézetnek, amelyekkel kapcsolatban állnak a nemzetközi LIFE projektum keretében a parlagi sas védelmére indított Pannon Eagle összefogásban.
A SomborNjuz portál értesülései szerint a védett madár két nappal korábban ért Szerbia területére. A sast fészkelő helyén, az ausztriai Burgenlandban két gyűrűvel és szatellitadóval jelölték meg. A madár hat hónap alatt 4200 kilométert tett meg, Európa nyolc országának érintésével, a tragikus vég a vajdasági rónán érte. Tetemét az ornitológusokból, környezetvédelmi felügyelőkből és rendőrökből álló csapat találta meg a bejelentés másnapjának reggelén. Mivel nem először találkoztak mérgezéstől elhullott madárral, most is arra gyanítottak. A környéken ugyan nem találtak mérget, vagy más elhullott állatot, a sas tetemének állapota, és annak jelei, hogy közvetlenül pusztulása előtt még táplálkozott, mérgezésre utalt. A fokozottan védett ragadozó kimúlásának okát a boncolás és a toxikológiai vizsgálat mutatja majd ki.
A madarászok szerint Szerbiában jelenleg egyetlen fészkelő pár parlagi sas él. A kialakult párok nem hagyják el fészkelőhelyüket, a fiatal egyedek viszont gyakran elkóborolnak és hosszú, kalandos és kockázatos utakat tesznek meg.
Az ornitológusok véleménye szerint Szilágyi határa a sasok legnagyobb nemzeti vesztőhelye, tekintettel, hogy 2014-től máig 20 elhullott, zömmel megmérgezett réti sast találtak ezen a területen. A mérgezések miatt mindeddig senki ellen se emeltek vádat.