2024. április 19., péntek

Norvég segítség Szerbiának

A belügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium projektumai számíthatnak támogatásra

Szerbia 2,7 millió euró vissza nem térítendő támogatásra számíthat a Norvég Királyságtól – jelentette be Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter. A 2,7 millió euróból 1,68 millió euróval a belügyminisztériumot támogatják a kíberbűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem korszerűsítésében. Az Európai Rendőrségi Hivatallal, az Europollal való együttműködéssel megbízott részleg 78 ezer euróra számíthat, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium pedig 380 ezer euróra, amit a szürkegazdaság felszámolására, illetve az illetékes felügyelőség kapacitásának erősítésére fordíthat.

Joksimović Arne Sannes Bjørnstad belgrádi norvég nagykövettel írta alá az európai integrációs minisztérium és a Norvég Külügyminisztérium közötti együttműködési megállapodást. Ennek értelmében Norvégia támogatja a szóban forgó projektumokat. Joksimović köszönetet mondott a diplomatának, amiért országa következetesen segíti Szerbiát mind az európai integráció, mind az e tekintetben szükséges reformok kapcsán. Norvégia az elmúlt tíz évben több mint 100 millió euró vissza nem térítendő támogatással segítette a reformok útján járó Szerbiát – nyomatékosította Joksimović.

Norvégia nem európai uniós tagállam, ugyanakkor ugyanannak a piacnak a résztvevője, így fontosnak tartja az integráció útján járó Szerbia támogatását – emelte ki Bjørnstad, és hozzátette, Norvégia támogatása nemcsak az uniós integráció erősítését célozza meg, hanem Szerbia szociális és gazdasági megszilárdítását is.