2024. április 19., péntek

Málnával ízesített találkozó

Az európai integráció tekintetében az idei év első fele kulcsfontosságú Szerbia számára

Szerbia európai uniós csatlakozásáról, illetve az idén esedékes feladatokról beszélgetett ma Belgrádban Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője és Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Ami a már korábban megnyitott tárgyalási fejezeteket illeti, a felek egyetértettek abban, hogy a 23. és a 24. fejezetek tekintetében dinamikusabb tevékenységre van szükség.

Sem Fabrizi személyesen győződhetett meg a szerbiai málna és szeder minőségéről (Fotó: Beta)

Sem Fabrizi személyesen győződhetett meg a szerbiai málna és szeder minőségéről (Fotó: Beta)

Ezt követően egy másik lényeges, szintén korábban megnyitott fejezetre, a 35-ösre terelődött a szó. Ez a fejezet foglalkozik a koszovói kérdés megoldásával. Fabrizi egyetértett azzal kapcsolatban, hogy a Koszovóról folytatott belső párbeszéd érdemben hozzájárulhat a kérdés megoldásához.

Fabrizi és Vučić a továbbiakban kitért az EU új bővítési stratégiájára, amelyet a következő hetekben mutatnak be Brüsszelben. Szerbia a Nyugat-Balkán azon néhány országának egyike, amelyek élen járnak az integrációban. Az idei év első fele meghatározó a legfontosabb célok elérésének tekintetében – nyomatékosította Fabrizi. Mint hozzátette, az EU-nak erőteljes Európára van szüksége, valamint azokra, akik még erősebbé tehetik. 

A találkozón Vučić friss gyümölccsel, méghozzá málnával és szederrel vendégelte meg a diplomatát. Vučić a legjobb minőségű szerbiai terméknek nevezte a málnát. Mint kifejtette, azért vendégelte meg az európai uniós diplomatát, hogy személyesen győződjön meg a szerbiai málna és szeder minőségéről, és ha elégedett, népszerűsítse mindkét gyümölcsöt.