2024. április 25., csütörtök
Egy tabló képei

Nem csak hivatást ad

Sós Nóra, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar munkatársa

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Akikre büszkék vagyunk elnevezésű tablóján a kar mostani munkatársa, Sós Nóra is szerepel. Nóra 2017-ben szerzett diplomát a karon, mint okleveles óvodapedagógus. Az egyetemista évekről, a pályájáról beszélgettünk.
Mi járult hozzá ahhoz, hogy az Akikre büszkék vagyunk tablón szerepelsz?
– Ez egy összetett folyamat eredménye. Már egyetemi éveim során is nagyon aktívan részt vettem a kar életében. Bekapcsolódtam a Hallgatói Önkormányzat tevékenységébe, ahol először még csak tag, később már alelnök voltam. A rendezvényszervezés nagyon érdekelt már akkor is, így a Gyermeknapok, valamint a Gólyatábor szervezésében is részt vettem, valamint a HÖK tagként a hallgatókkal vettem fel a kapcsolatot. Ezek az évek is hozzájárultak ahhoz, hogy felkerüljek a tablóra. Amit még kiemelnék, az az, hogy jelöltek a Kiváló Tehetség díjra is, amit sikeresen elnyertem, és májusban át is vehettem. Továbbá hallgatói éveim alatt műhelyeken, versenyeken is aktívan részt vettem, így nemcsak magamat, hanem az egyetemet is képviseltem tevékenységem során. Több dolog is hozzásegített ahhoz, hogy most az én fotóm is szerepeljen az
Akikre büszkék vagyunk tablón.
Alapítótagja vagy a Karrierépítő Irodának. Ez hogyan alakult ki?
– A Karrierépítő Iroda 2017 májusában került hozzánk, Magyarországról. Ebben a hónapban érkezett hozzánk az ELTE delegációja, és bemutatták, hogy náluk ez hogyan működik. Nagyon megtetszett ez az ötlet, így elkezdtük ezt lebontani és megszervezni a Tanítóképző Karra. Egész nyáron ezen dolgoztunk, és így októberben végül megalakult az iroda, amelynek alapítótagja és tagja is vagyok.
Hogyan járult hozzá a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a pályád alakulásához?
– Sokban hozzájárult. Nagyon szerettem az általános iskolát és a középiskolát, valamint az egyetemet is. Úgy gondoltam, és gondolom most is, hogy mindig a megfelelő helyen vagyok ahhoz, hogy jól érezzem magam, és elinduljak abba az irányba, amire vágyok. Céltudatos, karakán személy vagyok, amit eldöntök, azt meg is valósítom. Így volt ez egyetemi éveim alatt is, hiszen egyik évben sem volt hiábavaló a munkám, amit mindig bizonyított is valami, legyen szó a Karrierépítő Irodáról vagy a Hallgatói Önkormányzatról. A középiskola végeztével generáció-első lettem, most az egyetemi éveimet a Tehetség díj, valamint az koronázza meg, hogy az egyetemi karon dolgozhatok szervezőként. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar sokban hozzájárult ahhoz, hogy kibontakoztathassam e készségeimet.
Jelenleg főleg rendezvényszervezéssel foglalkozol. A hivatásodat, óvodapedagógiai munkádat van alkalmad gyakorolni?
– Jelenleg kevesebbet élek a hivatásomnak, amit most még nem sajnálok. A Népkör Magyar Művelődési Központ Játszóházán belül a Mesekuckóban tevékenykedek, ahová általános iskolások és óvodások járnak. A tavalyi évben már több csoportom is volt. Az egyetemi karon végzett munkám mellett így, bár kevesebbet, de élek a hivatásomnak is. Ez kikapcsol és feltölt, valamint így van lehetőségem arra, hogy kamatoztassam a gyakorlati és elméleti tudást, amit a karon szereztem. 
Miért jó döntés a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tovább tanulni?
Úgy gondolom, hogy sok középiskolás még nem tudja, hogy mivel szeretne foglalkozni. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nagyszerű ugródeszka, nemcsak azoknak, akik tudják, hogy gyerekekkel szeretnének foglalkozni, hanem azoknak is, akik még nem tudják, hogy a későbbiekben mihez szeretnének kezdeni. Itt olyan alaptudást kap az ember, amit később az élet bármely területén fel tud használni. Sok volt diákunk dolgozik a médiában, civil szervezeteket vezetnek, rendezvényt szerveznek, tehát mindenki megtalálja a magának való hivatást, munkát. A műhelyeink, képzéseink is ehhez járulnak hozzá, hiszen itt is olyan tudást, készségeket szerezhetnek a résztvevők, amely később is hasznos. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nemcsak egy hivatás megtalálását segíti elő, hanem felkészít az életre is.