2024. április 24., szerda

A túl sok meleg kárt okozhat

A gyümölcsfák egyelőre „jól vannak”, a kalászosokat azonban gombabetegségek terjedése fenyegeti

A fűtésköltségek és a napimádók közérzetének szempontjából mindenféleképpen örvendetes az enyhe tél, ugyanakkor a túlontúl korán beköszöntő tavasz egyeseknek komoly főfájást okozhat – de nem a váltakozó frontok okán. Nem ismervén a naptárat, a növények nem meghatározott dátumok függvényében fejlődnek, hanem az időjárási körülményekkel összhangban. Mivel jelenleg a tél ellenére is tavaszias körülmények uralkodnak, a növények a megszokottnál korábban kezdtek el fejlődni, sokban megindult a nedvkeringés, megjelentek az első rügyek. Bognár Pásztor Hajnalka növényvédelmi szakmérnök szerint egyelőre nem kell pánikba esni, ugyanakkor ha huzamosabb ideig tart az enyhe időjárás, annak következményei lehetnek.

Bognár Pásztor Hajnalka

Bognár Pásztor Hajnalka

A gyümölcsfák rügyfakadása egyelőre nem általános jelenség, elsősorban a védettebb helyeken – mint amilyenek például az udvarok, kertek – indult meg a rügyezés, a településeken kívül eső gyümölcsösökben ez nem jellemző – emelte ki lapunknak nyilatkozván Bognár Pásztor Hajnalka, a Mezőgazdasági Szakszolgálat Szabadka Rt. növényvédelmi szakmérnöke. Ott, ahol kötöttebb a talaj, kevésbé kell tartani a rügyezéstől, hiszen maga a talaj is hűvösebb, derült ki a beszélgetés folytatásában, mint ahogyan az is, hogy a homokos talaj gyorsabban felmelegszik, így ezeken a területeken jellemzőbb lehet a korai fejlődés, ugyanakkor a talajnak ez a fajtája gyorsabban le is adja a hőt, és mivel a következő napokban lehűlésre van kilátás, valószínűleg nem sérülnek a gyümölcsfák.

A szakember lapunk megjegyzésére reagálva aláhúzta: egyelőre nem indokolt eltemetni az idei gyümölcstermést. Mint hozzátette, az enyhe időjárás hatása a gyümölcsfákra függ a fajtától is. Egyes fajták eleve korábban kezdenek fejlődni – sárgabarack, őszibarack –, így ezek azok, amelyek gyorsabban reagálnak a szokatlanul magas hőmérsékletre.

Hóvirág, a tavasz hírnöke? (Ótos András felvétele)

Hóvirág, a tavasz hírnöke? (Ótos András felvétele)

Azzal kapcsolatban, hogy egy erőteljesebb lehűlés hogyan hat a helyenként már rügyező gyümölcsfákra, Bognár Pásztor Hajnalka kiemelte: egy hirtelen beálló erőteljes lehűlés károsíthatja a növényeket, ugyanakkor ha fokozatosan csökken a hőmérséklet, akkor lesz idejük alkalmazkodni. A növények élő szervezetek, és mint ilyenek, alkalmazkodnak az éppen aktuális körülményekhez –  emlékeztetett a szakember.

– Nem minden kizárólag a levegő hőmérsékletétől függ, a talaj hőmérséklete is lényeges tényező, hiszen a növények a gyökérrendszerükön keresztül veszik fel a tápanyagot és a nedvességet. Ezért az, hogy megindul-e a fejlődés, nagymértékben függ a talaj hőmérsékletétől is. A talajnak egyelőre nem volt ideje felmelegedni, hiszen délután négy órakor már sötétedik, napközben pedig egyelőre nem melegszik fel annyira, hogy befolyásolja a növényeket. Mégiscsak tél van – fogalmazott Bognár Pásztor Hajnalka.

A GOMBABETEGSÉGEK KEDVELIK A MELEGET

Ami a gabonaféléket illeti, a rövid ideig tartó hidegebb időszakban leálltak a vegetációval, most viszont elkezdtek fejlődni, és megjelent náluk a sárgulás, ami egyelőre nem betegség jele – emelte ki a szakember. Mint hozzátette, a sárgulást feltehetőleg a tápanyaghiány okozza, főleg azokon a helyeken, ahol nem hengerelték le megfelelően a talajt, így az levegőssé vált a gyökérzónában, ez pedig ahhoz vezethet, hogy a növények nem vesznek fel kellő mennyiségű tápanyagot. Egyelőre tehát elsősorban fiziológiai sárgulásról van szó, nem pedig betegségről – nyomatékosította Bognár Pásztor Hajnalka.

Duzzadó rügyek január elején

Duzzadó rügyek január elején

– A gombabetegségek 5 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten fejlődnek, terjednek. A szakszolgálatok megfigyelése szerint a búzánál a szeptóriás levélfoltosság van nyomokban jelen, az árpánál pedig a hálózatos levélfoltosság. A permetezés az évnek ebben az időszakában még kizárt, egyrészt azért, mert ezeknek a betegségeknek az elterjedése nem öltött akkora mértéket, hogy indokolt lenne, másrészt pedig azért, mert a betegség nem érte el az ehhez szükséges küszöbértéket. A permetezésnek a hőmérséklet hamarosan esedékes csökkenése miatt sem lenne értelme. Pillanatnyilag annyit tehetünk, hogy figyelemmel kísérjük a betegség terjedését, így szükség esetén idejében reagálhatunk, illetve értesíthetjük a termelőket a kezelés szükségességéről. Természetesen egyáltalán nem jó, hogy ilyen telünk van, hiszen a növényekkel egyidejűleg a betegségek is elkezdtek fejlődni. A betegségek legyöngíthetik a növényeket, ha pedig hidegebbre fordul az időjárás, az újabb stresszt jelent a növények számára – taglalta Bognár Pásztor Hajnalka.

NINCS MINDENRE PERMETSZER

Válaszolva lapunk kérdésére, hogy van-e bármi, amit a gazdák mégis megtehetnek a betegségek vagy az enyhe tél kedvezőtlen hatásai kivédésének az érdekében, a szakember megjegyezte:

– Biztosan vannak olyan gazdasági társaságok, amelyek egetrengető megoldásokat ajánlanak a termelőknek, ezek azonban nem sok mindenre jók. Ha megfelelő volt a talaj előkészítése, majd idejében sor került a vetésre, a növények maguk is ki tudják heverni ezeket a rendkívüli körülményeket, főleg a szántóföldi kultúrák. A gyümölcsösökben szintén fontos a télre való felkészítés, ennek módját a termelők ismerik, tudják, hogy mit kell tenniük annak érdekében, hogy a fákban elraktározódjanak a tavaszi időszakban szükséges anyagok. Egyszerűen nem létezik olyan mindenható szer, amellyel ilyenkor bepermetezhetnénk a növényeket. Ez egy stresszes időszak, amit egy egészséges növény átvészel. Persze ha huzamosabb ideig lennének 15 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletek, akkor már egész más hangnemben lenne indokolt értékelni a helyzetet.

NYÜZSÖGNEK MAJD A ROVAROK

A beszélgetés folytatásában arról volt szó, hogy az enyhe tél következtében feltehetőleg elszaporodnak majd a rovarkártevők, hiszen egyelőre nem volt annyira hideg, hogy ezek megfagyjanak. A gyümölcsösökben egyebek mellett a kéreg alatt bújnak meg a rovarok, emelte ki Bognár Pásztor Hajnalka, mondván, hogy ha nem lesznek „nagy mínuszok”, akkor feltehetőleg nem fagynak meg a rovarok, így tavasszal és nyáron nagyobb károkat okozhatnak.

A rágcsálók a megfigyelések szerint egyelőre nem okoznak gondot, mivel nem kedvelik a nedvességet – hangzott el a továbbiakban. Bár hó nem esett, a vetésekben van akkora páralecsapódás, hogy az ne kedvezzen a rágcsálóknak. Mint hozzátette, a rágcsálók sokkal könnyebben átvészelik a kemény telet, mint a nedves időszakokat. Ha nem tér vissza az igazi tél, minden kultúra előbb kifejlődik, a kár- és kórokozók pedig kifejezettebben lesznek jellemzőek – szögezte le a szakember.