2024. március 29., péntek

E-receptek január 15-étől

Január tizenötödikén Szabadkán is megjelenhet az úgynevezett eRecept, amely lényegesen megkönnyítheti a páciensek helyzetét, adta hírül a subotica.com internetes portál.

A tudósítás szerint Szerbia-szerte 42 városban és községben van lehetőség elektronikus vények kiadására. Ezek egyelőre csak a krónikus betegségben szenvedők részére érhetőek el, a tervek szerint azonban a közeljövőben minden beteg esetében lehetőség nyílik e-recept kiadására.

Az említett oldalnak nyilatkozva Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertár képviselője elmondta, hogy a krónikus betegségben szenvedők receptjei a gyógykezeléstől függően kettőtől hat hónapig érvényesek. Ezen időszak alatt a páciens az orvoshoz való ellátogatás nélkül szükség szerint csupán az egészségügyi könyvecskével ki tudja váltani az adott gyógyszereket. A recept lejártát követően az orvos meghosszabbíthatja annak érvényességi idejét.

Az e-receptek kiváltása azokban a gyógyszertárakban lehetséges, amelyek rendelkeznek az Egészségügyi Minisztérium által előírt matricával.

Az intézkedés feltehetően felgyorsítja az ügyintézést és megszüntetheti a felesleges sorban állásokat, hisz az IZIS rendszeren keresztül egy kattintással elérhetővé válnak a páciensekre vonatkozó szükséges információk.