2024. április 24., szerda

Termelési szerződések, biztos felvásárlás

A Prosperitati Alapítvány által támogatott integrátorok a gazdákkal szerződnek – A termelők gépvásárlásra pályázhatnak

Az adorjáni Kontakt Kft. tavaly sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítványnál nagy léptékű gazdasági beruházásra.

Borsos Csaba ismerteti az integrátori szerződések megkötésének a feltételeit (Gergely József felvétele)

Borsos Csaba ismerteti az integrátori szerződések megkötésének a feltételeit (Gergely József felvétele)

A 2 millió eurós támogatást a magánvállalkozás a Valkaisoron lévő malom tárolókapacitásainak a bővítésére, csomagológépekre és szállítóeszközök beszerzésére fordítja, aminek köszönhetően új munkahelyek nyílnak. Amint azt Borsos Csaba cégtulajdonos tegnap az adorjáni művelődési házban összegyűlt közel félszáz gazdálkodó előtt elmondta, a beruházásra elnyert támogatás egyben kötelezettséget, integrátori szerepet is jelent, vagyis a termelők összekapcsolását a feldolgozóiparral. Az ismertetőn a következők hangzottak el:

– Az új munkaerő alkalmazása mellett a cégünk integrátori szerepet lát el, és támogatja a mezőgazdasági termelőket, szerződéseket kötünk gabonafélék termesztésére, alapanyagokat, vetőmagot, műtrágyát, vegyszereket biztosítunk számukra, és a megkötött szerződések alapján napi áron átvesszük a gazdáktól a termést. A viszonteladók kiküszöbölésével biztos piaca lesz a gazdálkodók által megtermelt nyersanyagnak.

A következő pályázási körben a Prosperitati Alapítványnál a termelők szerződéses termelési viszonyt alakíthatnak ki valamelyik integrátorral. Mi gabonafelvásárlásra pályáztunk a Prosperitatinál, a termelőkkel gabonatermesztésre tudunk szerződést kötni. A Prosperitati soron következő pályázata háromszintű, az elsőben 5 és 10 hektár közötti területen történő gabonatermesztésre lehet pályázni 1,2 millió dinár összegig. A következő kategóriában 10-től 25 hektárig szerződhetnek a gazdák, amire 1,5 millió dinárig kérhetnek támogatást, az ennél nagyobb területen gabonát termelők legtöbb 2,4 millió dinárra adhatják majd át pályázati kérelmüket.

A pályázathoz és a termelési szerződések megkötéséhez az első évben a gazdáknak ki kell venniük a kincstárból az igazolást, hogy mennyi földdel rendelkeznek. Akinek nincs a nevén például 15 vagy 25 hektárnál több föld, ezt földbérleti szerződésekkel pótolni tudja, azzal, hogy a bérbe vett föld tulajdonosa kataszteri kivonattal igazolja, hogy az általa bérbe adott föld valóban az ő tulajdonában van.

Az elnyert támogatást a gazdák gépvásárlásra fordíthatják, hasonló feltételekkel, mint a korábbi gépbeszerzési pályázatok alkalmával. Az említett támogatási összegek a gép árának legtöbb 80 százalékát tehetik ki, az önrész tehát most is 20 százalék. Drágább gép is beszerezhető a támogatásból, de akkor az önrész már értelemszerűen nagyobb lesz, mint húsz százalék. Használt mezőgépeket is lehet vásárolni, de nem lehet idősebb 2012-es kiadásúnál. Egy gazdálkodó maximum három gépet, kapcsolható eszközt vásárolhat, de azt csak egy beszállító cégtől veheti meg. A gépbeszerzések terén a cégünk minden segítséget megad a pályázaton nyertes gazdáknak.

Egy termelő köthet termelési szerződést több integrátorral is, például aki gyümölcsöt vagy zöldséget termeszt, akkor a neki megfelelő integrátorral szerződik le a termése átadására. Viszont a gépvásárláshoz egy integrátori szerződéssel lehet csak pályázni. A Prosperitati Alapítványnál elnyert sikeres pályázati támogatás után a gazdálkodók öt évig nem bonthatják föl a termelési szerződést az integrátorral, amely a gabona, gyümölcs, zöldség stb. feldolgozását és piaci értékesítését végzi.

Az integrátorokat kötelezi a szerződés, hogy biztosítsa a vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szereket, valamint a napi legmagasabb felvásárlási árat. A leszállított termény, termés ellenértékét 60 napon belül köteles az integrátor kifizetni. Cégünk, a Kontakt Kft. a korábbi gyakorlat alapján két héten belül törleszti az átvett gabona ellenértékét. Ha valaki többet kínál nálunk, elismerjük, hogy teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségét, és átadhatja annak a cégnek, amelyik esetleg többet fizet, mint a Kontakt. Évente más-más gabonára (kukorica, búza, napraforgó, szója stb.) köthet szerződést, amelyben az adott terményre vonatkoztatva a vajdasági termésátlagokat tüntetik föl. Az ősszel elvetett gabonára már lehet integrátori szerződést kötni, pályázni a Prosperitati Alapítványnál – mondta ismertetőjében Borsos Csaba a Kontakt integrátor cég nevében.

Az érdekelt gazdák január 15-étől feliratkozhatnak, jelezhetik a Prosperitati Alapítványnál az integrátori szerződésekre vonatkozó megkötési és pályázási szándékukat. Az alapítvány februárban teszi közzé az idevágó pályázati kiírást, amelyre majd március elsejétől április végéig lehet átadni a pályázati kérelmeket. A nyertesek leghamarabb a nyár elején bonyolíthatják le a gépbeszerzéseket.