2024. március 29., péntek

Zidane: Nem fogunk megőrülni

Végképp lemondhat a bajnoki címről a Real Madrid
Maxi Gómez fejese meghiúsította a madridi bajnoki álmokat (Fotó: Beta/AP)

Maxi Gómez fejese meghiúsította a madridi bajnoki álmokat (Fotó: Beta/AP)

Holnap egy új nap kezdődik, mi pedig visszatérünk a munkához, hogy a ránk váró meccsekre készüljünk. A szezon nagyon hosszú” – állt az újságírók elé a rendkívül kellemetlen helyzetben lévő Zinédine Zidane, a Real Madrid francia trénere, miután a csapat Vigóban csak egy 2:2-es ikszre volt képes a Celta ellen. A madridiaknak immár 16 pontos a hátrányuk az eddig mindössze 6 pontot elszóró Barcelona mögött, és már az Atlético–Valencia páros is lépéselőnyre tett szert előttük. A Blancók – akik a katalánok formájából kiindulva garantáltan lemondhatnak az idei trófeáról – sorozatban negyedik idegenbeli bajnokijukat sem tudták megnyerni, ami közel tíz év alatt a leghosszabb negatív sorozatuk ebben a tekintetben.

Nem fogunk megőrülni. Én vagyok az első számú felelős a történtekért, és mindannyian mérgesek vagyunk az eredmény miatt. Az első félidőben mutatott játékkal nem volt gond, de a fordulást követően már akadtak. Nem nyomtuk végig a 90 percet, pedig lehetőségünk lett volna rá. Jobban kell hinnünk a saját képességeinkben, és a mélységükben is ki kell elemezni a hibáinkat, amelyekből túl sokat követtünk el” – elemzett a tréner, akinek csapata a tavalyi bajnoki forma halvány árnyékát mutatja.

A statisztikai adatokat böngészve szembeötlő, hogy idén a gólszerzés terén a legnagyobb a Real hátránya. A madridiak 17 bajnokin 32-szer találtak be (átlagosan kevesebb mint 2-szer), s emellé 16 gólt kaptak – utóbbi szám megszokott, de tavaly például 38 meccsükön átlagosan közel 3 gólt lőttek (106). Az általában leggólerősebb játékosok sem termelnek a szokásos ütemben: a házi góllövőlistát Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Isco és Asensio vezeti egyaránt 4 egységgel.

Különversenyek Olaszországban

A bajnoki féltávot elhagyva egyértelművé vált, hogy Olaszországban – legalábbis egyelőre – kétcsapatosra szűkül a Scudettóért folytatott versenyfutás. Az Inter, amely december elején még a Serie A első helyén trónolt, a Chievo elleni 3:0 után sorozatban öt meccsen nem tudott győzni, és mindössze három pontot szerzett, míg legnagyobb riválisai, a Napoli és a Juventus ez idő alatt a lehetséges 15-ből 13-13-at zsebeltek be. Jelenleg úgy tűnik, a két éllovas mögötti Inter–Lazio–Roma trió most legfeljebb a hátramaradt két, egyenes BL-indulást érő helyért küzdhet meg.