2024. április 20., szombat

Önazonosság Sanghajban is

Beszélgetés K. Kovács Ákossal a Looking China fesztiválon elért második helyezéséről

K. Kovács Ákos második helyezést ért el a Looking China kínai filmfesztiválon, workshopon. Ákos áprilisban tartózkodott Kínában, pontosabban Sanghajban. A díjról kérdeztük a fiatal alkotót.

Miről szól ez a verseny?
– A Looking China nevű projekt arról szól, hogy a világ minden részéről a még egyetemista, vagy frissen végzett filmes fiatalok elmehetnek Kínába, és ott egy workshop keretén beül forgathatnak egy filmet. Ezt meg kellett pályázni, és nekem volt szerencsém kijutni. Az, hogy ott lehettem, a három hetes túra Kínában, már önmagában nagy díj volt. Egy hétig forgatnunk kellett, és egy másik hétig vágni, tehát minden ott készült. A film egy one man show jellegű alkotás volt, ami azt jelenti, hogy én rendeztem, én voltam az operatőr, és én is vágtam a filmet. Egy segítségem volt, egy kislány személyében, Molly segített nekem eligazodni ebben a kínai őrületben. Fordított, sok dolgot ő is szervezett le. Az én filmem a Bridge between us címet kapta, és második helyezést értem el a több mint száz alkotás közül.
Miről szól a filmed?
– Összesen 16 témát kaptunk, hogy miről lehet forgatni, és amiből választani lehetett. Én egy kínai tradicionális hangszer, az erhu készítéséről csináltam filmet. Egy apa és fiú viszonyán keresztül mutattam be a hangszert, annak készítését és örökségét, valamint a zene és zene szeretetének öröklődését.


Mikor tudtad meg, hogy díjazott lettél?
– Szinte 2017 egész áprilisát ott töltöttem. A film elbírálására azonban sokat kellett várni, december első hetében derült ki, hogy helyezett lettem, és ez nagyon felemelő érzés volt.
Mit jelent ez a díj számodra?
– Bár semmi nagyobb tárgyi dologgal nem jár ez a díj, nekem mégis nagy elismerés, mert ez azt jelenti, hogy tudtam annyira önazonos maradni, a saját stílusomban tudtam úgy egy filmet csinálni, hogy az megfelelt az ő ízlésüknek is. Ha valamit megtapasztaltam Kínában, Sanghajban, akkor az ez, hogy a távol-keleti és az európai ízlés sokban különbözik. Ráadásul több mint 100 film közül másodiknak lenni nagyon jó.
Mi a terved erre az évre?
– Tolnai Szabolccsal és Oláh Tamással írtunk egy forgatókönyvet Aaron Blumm kisregénye alapján, a Biciklizéseim Török Zolival könyv adaptációját. A Szerb Film Központtól kaptunk támogatást, és megkezdtük a munkálatokat, így októberben, ha minden jól megy, akkor forog a film, és elkészülhet ez az igazán vajdasági nagyjátékfilm, erotikus dráma.