2024. április 25., csütörtök

Ünnepnap egy ellenséges környezetben

A boszniai Szerb Köztársaság önállóságára vonatkozó üzenetek hangzottak el megalakulásának évfordulóján – Szerbia nemzeti és gazdasági kötődést érez az entitás iránt, állapítható meg a belgr

Banjalukán és a boszniai Szerb Köztársaság más településein is megünnepelték ma az entitás létrejöttének évfordulóját. Nebojša Stefanović belügyminiszter, Aleksandar Vulin, a védelmi tárca vezetője és Nikola Selaković, az államfő kabinetjének főtitkára képviselték Szerbiát a boszniai Szerb Köztársaság napja kapcsán szervezett rendezvényeken. Irinej szerb pátriárka szolgáltatott misét a Megváltó Krisztus-templomban, a liturgiát követően Milorad Dodik, a boszniai szerb entitás elnöke mondott beszédet: békéről, stabilitásról, szabadságról beszélt, utalva azonban arra is, hogy a Szerb Köztársaság „nem érzi jól magát” a jelenlegi államban, s legszívesebben elhagyná a Bosznia-Hercegovinának nevezett politikai tákolmányt.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Dodik azt mondta, immár 26 éve ünneplik ebben a köztársaságban az évfordulót, a szerb entitást pedig a szerbség szabadságra való törekvése megnyilvánulásaként értelmezte. A boszniai entitást sikerült megőrizni akkor is, amikor fegyverekkel kellett érte harcolni, s ma is, amikor a legkülönfélébb politikai nyomásgyakorlásoknak kell nap mint nap ellenállni – tette hozzá. Közölte, hogy a Szerb Köztársaságért 30 ezer szerb adta életét, de elismerte, hogy más nemzetek tagjai is áldozatul estek az „értelmetlen boszniai háborúban”. Demokratikus és szabad közösségnek nevezte a boszniai szerb entitást, melyben az sem zavarja a többséget, ha a kisebbség éppen ellene szerveződik, készen állnak minden elképzelés és törekvés figyelembe vételére.

– Büszkének kell lennünk erre a demokráciára és a szerb entitás intézményrendszerének működésére – hangsúlyozta Dodik, aki kitért a készülőfélben lévő, szerbiai és boszniai szerb nép védelmét szorgalmazó határozatra is, melyet együtt népszerűsítenek majd az anyaországgal, Szerbiával, s melynek a kapcsolatok elmélyítése a célja.

EZ NEM ÁLLAM, CSAK EGY TERÜLET

Dodik annak a reményének adott hangot, hogy a szerb diaszpóra hamarosan nagyobb szerepet kap majd a szerbiai törvényhozásban, és a szerbiai állampolgárság megszerzésének az egyszerűsítését is elvárja a boszniai szerb polgárok számára. „Mi nem boszniai szerbek vagyunk, hanem egyszerűen csak szerbek, egy egységes népnek a része” – fogalmazott az elnök.

Köszönetet mondott Aleksandar Vučić szerb államfőnek azért, hogy egy új dimenzióját teremtette meg a szerb állam és a boszniai szerb entitás közötti kapcsolatoknak, továbbá, mert garantálja a daytoni megállapodás betartását, s nem mellékesen azért is, mert egyetlenegyszer sem feledkezik meg arról, hogy közölje: mennyire szívén viseli a boszniai szerbség sorsát.

A boszniai szerb függetlenséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, formális eljárások e tekintetben jelenleg nem folynak, de tény, hogy Bosznia-Hercegovina csak egy terület, nem állam, s az is marad mindaddig, amíg „egyben van, amint viszont szétesik, nem is fog létezni többé”.

– Semmilyen hasznunk sem származik Bosznia-Hercegovinából, s nem kívánunk olyan közegben élni, amely ellenséges a Szerb Köztársasággal szemben. A jelenlegi közeg márpedig éppen ilyen – állapította meg Dodik.

„SZÍVBŐL KÍVÁNOM...”

A mai ünnepségen rangos kitüntetésben részesült Tomislav Nikolić korábbi szerbiai államfő a kapcsolatok elmélyítéséért tett intézkedései elismeréseként. Nikolić azt mondta, szerbiai elnökként Koszovó és a boszniai Szerb Köztársaság kérdése volt a legnehezebb számára.

– Ha Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közeledésének és egyesülésének az Önök önállósága az útja, akkor szívből kívánom Önöknek ennek az önállóságnak a kivívását – mondta Nikolić.

Nebojša Stefanović úgy fogalmazott: Szerbia továbbra is beruházásokkal, a gazdasági fejlődés szavatolásával segíti majd a szomszédos entitást, ez járul ugyanis hozzá ahhoz, hogy a térségben élhetőbb jövőt alakítsunk ki mindenki számára. A nemzeti kötődést senki sem kérdőjelezheti meg – fűzte hozzá. Vulin Vučić politikáját méltatta, melynek az egyik alapmottója szerinte éppen az, hogy amilyen magatartást tanúsít valaki a határon túli szerbek iránt, olyan fogadtatásra talál Szerbiában.

Az ünnepi felvonulást Banjaluka központjában tartották meg mintegy kétezer részvevő jelenlétében. A parádét díszülés követte. Az eseményeket figyelemmel kísérte a helyszínen Emir Kusturica filmrendező, Aleksandar és Katarina Karađorđević hercegi pár, de megjelent Dél-Oszétia elnöke is. Aleksandar Vučić államfő levélben köszöntötte az entitás polgárait és vezetőségét, mindenekelőtt megmaradást, fejlődést kívánva ezen az ünnepi dátumon.