2024. április 19., péntek

Erdélyi magyar lapok az autonómia-elképzelések összehangolásáról

Üdvözölték az erdélyi magyar lapok, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást ír alá hétfőn az autonómia-elképzelések összehangolásáról, de kételyeinek is hangot adtak az összefogással kapcsolatban.

A Maszol.ro portál keddi véleménycikkében a hétfői nyilatkozatra érkezett román reagálásokra utalva szép hazugságnak nevezte azt a nézetet, hogy az autonómia csak azért nem valósult meg, mert az RMDSZ – és újabban szövetségese, az MPP – nem kérte azt hangosan és határozottan. „Nem old meg semmit, ha az autonómia választási szlogenné válik (ismét), amelynek be nem váltása csak a kiábrándultságot, a lemondást növeli” – vélte a portál cikkírója.

„Ideje higgadtan és felelősen feltérképezni az utat, melyet meg kell tenni az önrendelkezésig, határozottan kell képviselni azokat a törvénykezdeményezéseket, amelyek a decentralizáció, a másság elfogadásának irányába vezetnek” – fogalmazott véleménycikkében Ambrus Attila. Mint írta „az autonómiát nem kikiáltani, még kevésbé elkiabálni kell”.

A Krónika című erdélyi magyar napilap vezércikkírója előrelépésnek tekintette a magyar politikai alakulatok összefogását, de úgy vélte: nem sokat tehet hozzá a hétfőn elfogadott hárompárti állásfoglalás a kolozsvári nyilatkozathoz, mely 25 évvel korábban először fogalmazta meg az erdélyi magyarság autonómiaigényét.

A székelyföldi Háromszék című napilap vezércikkében úgy fogalmazott, hogy a pártelnökök által aláírt dokumentum „több a semminél, de kevesebb az elvártnál”. Előrelépés ahhoz képest, hogy a magyar pártok vezetői a közelmúltban csak a sajtón keresztül üzengettek egymásnak.