2024. április 20., szombat

Spremni

Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, sumiranje rezultata

Gradonačelnik je sumirao rezultate rada prošle godine za naš list, prvenstveno o infrastrukturnim i privrednim ulaganjima, o razvoju turizma, sporta. Na naša pitanja je odgovorio pismeno.

U Subotici je bilo više ulaganja tokom prošle godine.

-Tokom prošle godine smo radili na prikupljanju sredstava za proširenje industrijskog parka. U Malom Bajmoku, u zoni industrijskog parka preduzeća ,,Continental“, otvoren je novi deo za proizvodnju auto delova, otvarajući 500 novih radnih mesta za naredne tri godine. Italijanski „Ondaplast“ je kupio zgradu Metro Cash&Carry, a od avgusta će raditi u slobodnoj carinskoj zoni. „Ondaplast“ je zaposlio 100 radnika. U septembru je „Caminada“ italijanska firma postavila temelje u pomenutoj zoni i u narednih pet godina su planirana sredstva za ulaganja 5 milona evra i posao za 120 osoba. Vlada Srbije planira postavljanje carinskih terminala, a planirana sredstva su 50 miliona dinara. Radovi na sedmoj fazi Narodnog pozorišta će iznositi 250 miliona dinara. Na teritoriji grada tokom prošle godine mnoge saobraćajnice su obnovljene. Gradonačelnik je rekao da bi istakao obnovu ulice Tolmin, jer je grad izdvojio za rekonstrukciju 33 miliona dinara. Ulica Tolmin je značajna jer obezbeđuje obilaznicu za kamione van grada i povezuje važne saobraćajnice na toj teritoriji. Najvažnija ulica u gradu je Zagrebačka, koja je završena za svega tri dana. Za obnovu pet ulica u dužini od pet kilometara grad je izdvojio 24,7 miliona dinara.

Banka KFW je donirala 6,5 miliona evra za radove na očuvanju raznolike flore i faune na relaciji Palić-Ludoš. Od gradonačelnika smo saznali da je u toku eksproprijacija zemljišta oko Palićkog jezera, u šavu proseka od 20 metara i dužine 40 km. Novac su obezbedili u budžetu za 2017. i 2018. godinu.

Broj turista koji posećuju naš grad se povećao u proteklih godinu dana. Gradonačelnika Subotice smo pitali o sadržaju koji je grad pružio turistima.

- U turističkom programu, Palić ima veoma važnu ulogu kao turistički centar. Naglasak je stavljen na rekonstrukciju vodovoda, kanalizacije, struje kao i na renoviranje puteva i pešačkih staza. Intenzivno smo radili na projektovanju igrališta i renoviranju termalnog bazena. Kako bismo razvili kongresni turizam, završili smo obnovu „Vigado“ i Letnje pozornice kao i veliki park u zaštićenoj zoni. Za rekonstrukciju infrastrukture i zgrada na Paliću od decembra 2016. do decembra 2017. godine, uložili smo 130 miliona dinara – rekao je gradonačelnik.

O budućim planovima turizma, Bogdan Laban je odgovorio:

- U budućnosti ćemo se fokusirati na razvoj zdravstvenog turizma. Infrastrukturnim projektima takođe želimo da privučemo turiste, dobro organizovanim događajima od sportskih događaja preko karnevala, zadovoljavajući interese i najzahtevnijih gostiju. Želimo da izgradimo moderan spa i relaks centar koristeći termalne izvore. Naravno, nastavićemo sa renoviranjem i modrenizacijom Letnje pozornice i „Vigado“-a. Nadam se da će u budućem periodu naši rezultati rada da se odraze na privlačenje privatnih investicija na Palić. Kao rezultat toga, u planu je izgradnja novog zdravstvenog i wellness centra – naglasio je gradonačelnik.

Prošle godine su se desile značajne investicije u sportskoj infrastrukturi. Saznali smo da je u toku izgradnja ventilacionog sistema u sportskoj dvorani. Vlada Srbije je obezbedila 20 miliona za tu investiciju, a grad 4 miliona dinara. Klimatizacija sportske dvorane otvoriće mogućnost za organizovanje evropskih i svetskih prvenstava u našem gradu.

- Gradski stadion od marta prošle godine osvetljavaju reflektori, a vrednost ove investicije je bila 50 miliona dinara. Osnovna škola „Jovan Mikić“ ima pokrivenu sportsku stazu, Pokrajinska vlada je odvojila 2 miliona a grad 450 hiljada dinara za tu svrhu. Obnovu košarkaškog terena u ulici 1.maja u potpunosti je finansirao grad sa 1,5 miliona dinara. U Paliću su nedavno rekonstruisani sportski tereni u Rekreativnom centu „Janko Pejanović“. U izgradnji su novi rukometni, košarkaški i dva odbojkaška terena, a kako bi se uveče koristili sportski tereni, popravljamo i osvetljenje. Za 1.maj planiramo da predamo pomenute terene našim sportistima i rekreativcima – rekao je gradonačelnik.

Potrebno je više radnih mesta

Sadašnje rukovodstvo grada karakterišu akcije. Naš cilj je privlačenje novih investirora za proširenje industrijskog parka. Prioriteti nam uključuju očuvanje postojećih poslova, stvaranje novih i razvoj komunalne i transportne infrastrukture. Ne zaboravljamo ni naše najstarije građane ali želimo da obratimo pažnju na realizaciju projekta koji će mladim, kvalifikovanim nezaposlenim ljudima u bliskoj budućnosti omogućiti posao i doprineti razvoju Subotice – rekao je Bogdan Laban.

Prednost multinacionalnosti

Postali smo poznati u svetu po multinacionalnosti. Zahvaljujući predsedniku Aleksandu Vučiću, sa Mađarskom imamo najbolje odnose u proteklih 100 godina. Ova međunarodna stabilnost je preduslov da Subotica krene putem napretka – naglasio je gradonačelnik.