2024. március 28., csütörtök

Határvita esetén senki sem léphet az EU-ba

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a horvát-szlovén határvita kapcsán ma leszögezte: a jövőben nem fog hozzájárulni egyetlen nyugat-balkáni ország uniós csatlakozásához mindaddig, ameddig az adott országnak bármelyik szomszédjával határvitája van, vagy fennáll annak lehetősége. A vitatott határok problémáját a csatlakozást megelőzően egymás között kell rendezniük a tagjelölteknek, hogy soha többet ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló konfliktus az Európai Unión belül - húzta alá a bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság szerint elengedhetetlen a szlovén-horvát határvita rendezése is. Ezt hangsúlyozta Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Borut Pahor szlovén államfővel folytatott brüsszeli megbeszélését követően. A fennálló kérdés kapcsán foglalt állást Juncker a nyugat-balkáni térség egészére vonatkozóan is. Mint ismeretes, Szerbiának rendeznie kell kapcsolatait Koszovóval a csatlakozási tárgyalások 35. fejezete keretében, az eddigiekben ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mit jelent pontosan a helyzet rendezése. Hivatalosan még nem kérték Szerbiától egy állásfoglalásban sem a déli tartomány elismerését.

Sajtótájékoztatóján Juncker hangsúlyozta, hogy a Szlovénia és Horvátország között fennálló határvita ügyében hozott hágai nemzetközi döntőbírósági határozatot mindkét uniós tagállamnak be kell tartani.

Juncker hangsúlyozta, hogy a fennálló határvita nem pusztán kétoldalú probléma, hanem az egész Európai Unióra kiható nagyon fontos ügy. Az Európai Bizottság újra felajánlja közvetítését a két ország közötti párbeszédhez annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni országok részesülhessenek az uniós tagság nyújtotta előnyökből - mondta.

Végezetül arra szólította fel a két országot, hogy álljanak konstruktívan a párbeszédhez és tegyenek meg mindent a mihamarabbi rendezés érdekében.