2024. április 19., péntek

Tévézésünk aranyjubileuma

Ünnepelt a Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége

Ötvenéves múltra tekint vissza térségünkben a magyar nyelvű televíziózás. Ez alkalomból ma este a Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége ünnepi műsorral kedveskedett a nézőknek.

Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese nyitotta meg a tárlatot (Ótos András felvétele)

Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese nyitotta meg a tárlatot (Ótos András felvétele)

A rendezvény 19 órakor kiállításmegnyitóval kezdődött az Újvidéki Rádió M Stúdiójának előcsarnokában, ahol bemutatták a térség magyar nyelvű televíziózásának történetét dokumentáló monográfiát is. A könyv szerzője Kartag Nándor, aki igazi hozzáértéssel örökített meg fél évszázados időszakot, amely mára történelmünk jelentős részét képezi. Az Aranytoll díjjal is kitüntetett újságíró, nyugalmazott szerkesztő szinte 48 évig együtt lélegzett a szerkesztőséggel. A monográfiában olvashatunk életrajzokat, sajtóinterjúkat, anekdotákat, izgalmas történeteket, és ilyen módon tárul elénk a magyar nyelvű televíziózás története. Mindezt a terjedelmes fotóanyag még hitelesebbé teszi – olvasható a recenzióban, amelyet Buda Hajnalka televízióműsor-szerkesztő, a Vajdasági Rádió és Televízió projektfejlesztési menedzsere írt.

A kiállításon az érdeklődők a különböző fényképek mellett megtekinthették azokat a tárgyi emlékeket is, amelyekkel a nézők lepték meg a szerkesztőség munkatársait. A rendezvény ezután a hangversenyteremben folytatódott. A vendégek között voltak mindazok, akik jelentősen hozzájárultak a magyar műsor megalkotásához és kivitelezéséhez. A helyszíni közvetítést élő tévéadásban és interneten is lehetett kísérni. A műsorról két külön összefoglaló is készül, ezeket az év folyamán közvetítik.