2024. április 24., szerda

Újvidéken egyetlen magánnyomozó van

A detektív a nap 24 órájában az ügyfelek rendelkezésére áll és minden telefonhívásra válaszol

Kevesebb a féltékeny feleség az utóbbi időben, viszont egyre több az eltűnt személy és a fiatalkorú bűnöző. A magánnyomozó munkaköre igen sokszínű, legfőbb célja pedig a segítségnyújtás.

A jó magánnyomozó egyben pszichológus is (Dávid Csilla felvétele)

A jó magánnyomozó egyben pszichológus is (Dávid Csilla felvétele)

Habár a magánnyomozói tevékenység már a Jugoszláv Királyság idején létezett e térségben, Szerbiában csupán a közelmúltban léptek munkába az engedéllyel rendelkező nyomozók. A 2015-ben érvénybe lépett jogszabály óta Szerbiában is létezik törvény, amely pontosan meghatározza a magánnyomozók munkáját. Jelenleg 12 személy rendelkezik érvényes magánnyomozói igazolvánnyal.

Előbb vagy utóbb mindenki detektívhez fordul, mondja Uglješa Grgur, az újvidéki Gvozden magánnyomozói iroda tulajdonosa.

– Ez a munka igen kreatív és sokrétű, nem csupán kutatásból és adatgyűjtésből áll. Egy jó nyomozó rá tud hangolódni az ügyfélre, meg tudja nyitni. Pszichológusnak is kell lenni, lélekbúvárnak, aki előbb ráhangolódik az egyénre, és ezáltal rá tud találni a probléma megoldására.

A megérzés is nagyon fontos. Már az első beszélgetés során ki lehet szűrni azt, hogy kivel van dolgunk, valamint arra is fény derül, hogy az ügyfél mennyire gondolja komolyan, amit mond és kér. Megtörténik ugyanis, hogy csupán fennhéjazásból, büszkélkedésből fordul valaki magánnyomozóhoz. Ilyenkor el kell tudni diszkréten és finoman utasítani.

Uglješa Grgur még gyerekként elhatározta, hogy magánnyomozó lesz, így szerzett 2016-ban Szerbiában elsőként magánnyomozói oklevelet. Példaképe nincs, azonban a hírhedt Eliot Ness igazságérzete és kitartása nyújt motivációt a mindennapi munkájában. Minden ügy megoldható, még a legkomplikáltabb csomó is kioldható, véli Uglješa Grgur.

Uglješa Grgur az egyetlen, aki érvényes magánnyomozói igazolvánnyal rendelkezik (Dávid Csilla felvétele)

Uglješa Grgur az egyetlen, aki érvényes magánnyomozói igazolvánnyal rendelkezik (Dávid Csilla felvétele)

Milyen igényekkel, kérésekkel fordulnak az ügyfelek a magánnyomozóhoz?

– Az emberek akkor fordulnak hozzám, amikor más megoldást nem találnak. Több olyan üggyel akad dolgom, amelyek felderítetlen bűnügyekhez, gyilkosságokhoz kapcsolódnak. Az utóbbi időben legtöbbször fiatalkorúakkal kapcsolatos ügyekben fordulnak hozzám. Amikor a szülők azt gondolják, hogy gyermekük rossz társaságba vagy kétes kimenetelű ügyekbe bonyolódott, például szerencsejáték-függő vagy a kábítószer használat gyanúja áll fenn.

Vállalatoknak is dolgozom, amikor a munkáltatónak kell valamilyen információ egy alkalmazottukról, arra gyanakszik, hogy meglopja, de nem akarja rendőrségre vinni az ügyet. A különféle családi ügyek, házasságtörés kiderítése is előfordul, de mostanában ez nem jellemző, néhány évvel ezelőtt több volt a féltékeny feleség és férj, többségben azonban a nők fordultak hozzám ilyen ügyekben.

Nem csupán Vajdaságból, hanem Szerbia minden részéről akadnak ügyfelek. Sajnos azonban érezhető jelenleg a pénztelenség. Amikor a rendőrségnél nem járnak szerencsével, csak akkor fordulnak a magánnyomozóhoz.

Mennyit hajlandóak fizetni a szolgáltatásért?

– A magánnyomozói munka árát nem lehet előre pontosan meghatározni, hiszen minden ügy más. Rengeteg apró részlet befolyásolhatja az árat. Minden egyes ügyben minden költséget részletesen megbeszélünk az ügyféllel.

Milyen eszközökkel, módszerekkel dolgozik a detektív?

– A magabiztosság, a jó megérzés, a logikai, színészi és szociális készség a jó nyomozó legfőbb eszközei. Egyéb eszközt nem használok. Nincs szükségem másra. A lehallgató készülékek használata törvénytelen. Jogi alapja kell legyen annak, hogy kérvényezzem ezen eszközök használatát. Fegyvert hordok magamnál, persze törvényes keretek között használom. A módszerek nagyon sokrétűek, de az alap mindig ugyanaz.

Először meghallgatom az ügyfelet, feltérképezem magát a problémát, és ha úgy látom, segíthetek, elvállalom az ügyet. Előfordul, hogy az ügyfél gyanúja, kérése megalapozatlan. Többször is megtörtént, hogy idős hölgyek felkerestek azzal a gyanúval, hogy valaki járt a lakásukban. Ilyenkor meghallgatom és próbálom megnyugtatni az ügyfelet, hogy nincs oka aggodalomra.

Folyamatosan gondolkozom az adott ügyön. Mert ez olyan, mint a matematika, ha felismered, megleled a képletet, akkor meg tudod oldani a feladatot. Viszont nem könnyű eljutni eddig a pontig. Előfordul, hogy az éjszaka közepén felébredek, mert akkor jön elő egy-egy gondolat, ötlet az ügy megoldásához.

Erre a munkára születni kell, tehetségesnek kell lenni. Ezenkívül sokszor bátorítanom kell az ügyfelet ahhoz, hogy elmondja a probléma forrását, hogy bátran beszéljen nekem bármiről, hiszen nincs már semmi olyan, amit nem hallottam és nem láttam.

Az eset jellegétől függően változik az ügy időigényessége is. Habár általában gyorsan, rövid időn belül mindenre fény derül, mindennek utána tudok járni. Ha kell, éjszakákon, napokon keresztül gondolkodom, töröm az agyam a megoldáson. Az én munkaidőm soha nem ér véget. Bizonyos ügyekben, ha szükséges, tanácsot is kérek, azonban mindig önállóan dolgozom az ügyön, munkatársak nélkül.

Vannak-e megfejthetetlen ügyek?

– Úgy gondolom, hogy minden egyes megbízatás megoldható, természetesen az ügyféllel megbeszéltek tükrében. Van olyan eset, amikor annak ellenére, hogy előre letisztázzuk, miként fogunk hozzá az ügy megoldásához, nem tudjuk azt, hogy hogyan fog befejeződni. Előfordulhat, hogy teljesen mást találunk mint amire számítottunk…Vannak olyan esetek is, amelyekre rengeteg idő kell, mert igen összetettek.

Minden ügyet elvállal?

– Gyakran van dolgom olyan ügyfelekkel, akik nincsenek tudatában annak, hogy a nyomozás folyamata mivel jár, vagy pedig nem ismerik a törvényes utat. Ilyen eseteket elutasítok. Kötelességem, hogy törvényes keretek között végezzem a munkám.

Egyébként minden egyes ügyre egyformán tekintek, függetlenül attól, hogy miről van szó. Minden egyes ügy komoly, van súlya. Mert amikor az ember problémában találja magát, számára az a legnagyobb a világon. Ezt tiszteletben kell tartani. Az emberek hozzám fordulnak mert hisznek abban, hogy képes vagyok feltárni előttük az igazságot, azt, amit másképpen, máshol nem tudtak kideríteni.

Ki lehet magánnyomozó?

– Gyakori tévhit, hogy egy féléves tanfolyamon könnyen el lehet sajátítani ezt a szakmát. A magánnyomozónak a tanfolyam mellett szakmai gyakorlattal és egyetemi diplomával is rendelkeznie kell. Mindemellett pszichikailag és fizikailag is megfelelő formában kell lennie és meg kell szereznie a magánnyomozói engedélyt. Fontos, hogy megtanulja a törvényeket és szabályokat.

Számomra kezdetben a név megszerzése jelentett gondot, a kapcsolati háló kialakítása. Viszont miután ez sikeresen kialakult, minden simán megy, immár 25 éve.

Volt-e olyan megbízatás, amely maradandó élménnyé vált?

– Szülők megbízására vállaltam el egy ügyet, ugyanis azzal a gyanúval fordultak hozzám, hogy a fiuk kábítószert használ. Ezt az ügyet úgy oldottam meg, hogy a fiút magam mellé vettem, és tíz napig mindenfelé jött velem, ahová csak az utam vezetett a városban. Összebarátkoztunk, a fiú megbízott bennem. Elmesélte az élményeit és a droghoz fűződő problémáit, kiderült, hogy igen mélyen belekerült a kábítószer csapdájába. Ekkor elmondtam neki, milyen következményekkel jár, ha mindezt tovább folytatja. Választás elé állítottam. Másnap elmondott mindent a szüleinek és bejelentkezett az elvonókúrára. Azóta is tartjuk a kapcsolatot.

Jelenleg pedig egy nagyon összetett ügyön dolgozom, azonban már úgy tűnik, hogy lassan minden kocka a helyére kerül, megtaláltam a megoldás kulcsát…