2024. április 23., kedd

Obnavljanje predškolske ustanove „Bambi“

Oprema donirana od strane Fondacije Bethlen Gabor.

Krajem decembra su promenjeni prozori na centralnom objektu predškolske ustanove „Bambi“. Dva miliona osamsto hiljada dinara su uložena u obnavljanje od strane pokrajinske vlade. Od direktorice ove ustanove, Timee Fenjsaroši Fekete smo saznali da su uspeli da zamene 70% vrata i prozora na ustanovi, a na kancelarijama će se menjati u narednom periodu.

Sumirajući rezultate rada u 2017. godini, direktorica je rekla da su školsku godinu počeli sa 760 dece u 13 objekata. Na teritoriji opštine u 39 grupa se odvija rad, od toga 5 jaslica,7 srednjih i 27 pripremnih grupa, a na jesen njih 237 kreće u školu. U obdaništu stoji na raspolaganju grupa stručnjaka sa jednim psihologom, jednim pedagogom i dva logopeda. Direktorica je istakla i to da vode računa i o ishrani dece, pa je angažovan i savetnik za sastavljanje menija za decu.

Deca iz predškolske ustanove „Bambi“ su u 2017. godini učestvovala na Karnevalu meda, na prijemu prvih razreda, proslavljali su nedelju dece, Sunčanu jesen, Marton-dan. Saznali smo i to da su dve vaspitačice „Bambija“, dve medicinske sestre, pedagog i psiholog dobili mogućnost da se doškoluju u Budimpešti, što im je omogućeno zahvaljujući programu za razvoj predškolske dece mađarske vlade. U okviru tog programa, koji će trajati dve godine,nalazi se izgradnja novih predškolskih ustanova, obnavljanje postojećih, izgradnja igrališta za decu, koji takođe podržava i Mađarski Nacionalni Savet.

-Tokom prošle godine, gde je to bilo potrebno, obnovili smo igrališta, proširili toalet, obavljali unutrašnja i spoljašnja krečenja. Na centralni objekat „Bambi“ smo montirali sunčane kolektore, koji puno znače zbog štednje energije.Tu takođe menjamo stolariju, a to su ulaganja od strane Pokrajinske vlade sa 2 miliona i 800 hiljada dinara.

A na konkursu Fondacije Bethlen Gabor smo dobili sredstva koja smo iskoristili za ozvučenje. Novo ozvučenje koristimo za naše priredbe.

Direktorica je istakla i to da imaju jako dobru saradnju sa ustanovama na teritoriji opštine, pa se ovim putem zahvaljuje samoupravi Bačke Topole, mesnim zajednicama, Kulturnom centru, biblioteci „Juhas Eržebet“, Crvenom krstu, Domu zdravlja „Dr Hadži Janoš“, osnovnim i srednjim školama, kao i ostalim ustanovama na saradnji.