2024. március 29., péntek

Riasztópisztollyal fenyegetőzött

Az újvidéki rendőrség dolgozói letartóztattak egy 32 éves fiatalembert, B. R.-t három, rablásnak minősíthető bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

Tegnapelőtt este fogták el, nem sokkal az után, miután – a bűnvádi feljelentés szövege szerint – egy igazinak tűnő riasztópisztollyal, pontosabban pisztolyutánzattal „felfegyverkezve” berontott egy limáni kiskereskedésbe, megfenyegette az ott dolgozó nőt, majd elvette a bevételt és némi dohányárut. A házkutatás alkalmával megtalálták a rablásban használt pisztolyt, a pénz egy részét, továbbá kisebb mennyiségű heroingyanús anyagot is. A nyomozók valószínűnek tartják, hogy a gyanúsított Rakovácon és a Heréskertben is rabolt.
Az igazinak tűnő, a hangeffektus szempontjából a valódi fegyverre a megtévesztésig hasonlító riasztó, illetve gázpisztolyok behozatalát és árusítását nagyjából egy évtizeddel ezelőtt szabaddá tették országunk törvényhozói. Nem sokkal később azonban, miután bebizonyosodott, hogy nagyon sok bűnöző visszaélt ezzel a lehetőséggel, betiltották forgalmazásukat. Sok ilyen fegyver, illetve fegyverimitáció ma is különböző, bűnözésre hajlamos fiatalok és idősebbek tulajdonában van. Vaktöltények ezekhez továbbra is szabadon beszerezhetők a fegyver- és vadászatcikk-kereskedésekben. Az ilyen pisztolyok megvételét tavaly rendőrségi (és illetékköteles) jóváhagyáshoz kötötték, tehát ismét, törvényes csatornákon befutva megjelentek a szerbiai piacon.