2024. március 28., csütörtök

A Vancsesz folytatja az építkezést

Péterrévén zajlik a nagycsaládosház utolsó fázisának építése

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége tavaly októberben ünnepélyesen felavatta Péterrévén a nagycsaládosházat, a szövetség közösségi házát, amelyben különféle programokat tartanak a nagycsaládosok.

Bővül a péterrévei nagycsaládosház (Fotó: Csincsik Zsolt)

Bővül a péterrévei nagycsaládosház (Fotó: Csincsik Zsolt)

A szövetség már az elmúlt év végén hozzáfogott a nagycsaládosház még hiányzó, 88 négyzetméteres létesítményének kiépítéséhez. A Vancsesz elnöke, Krizsán Vilmos elmondta, hogy mostanra befejezték az alapozást, a munkálatokat január derekától folytatják a falazással.
– Október 20-án átadtuk a nagycsaládosházat, amelynek építését körülbelül háromnegyed részben valósítottuk meg, hiszen a négy előirányzott fázisból hármat sikerült befejezni. A régi épület helyén felépítettük az újat, sikerült felépíteni egy nagy filagóriát, mögötte pedig játszóteret, valamint teljesen rendbe tettük az udvart, az ülepítő kiépítésétől az esővíz-elvezetésig, illetve gyeptéglákkal raktuk ki. Az épület előtt az árkot és a parkolót is rendeztük. A portán szinte minden megvan, egyedül a második fázis nem valósult meg. A 126 négyzetméteres épület mellé még egy 88 négyzetméteres részt szeretnénk hozzáépíteni, amely három vendégszobát és egy helyiséget ölel föl, az utóbbi helyen raktároznánk a tüzelőt. Ezzel válna teljessé a beruházás – magyarázta Krizsán Vilmos. – Belekezdtünk az építkezésbe, mivel valamennyi pénzünk megmaradt egyrészt a 2017-es támogatásokból, másrészt újabb támogatást kaptunk a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségétől. A kivitelező elvégezte az alapozást, amit a falak felhúzása követ, ahogyan az időjárás engedi a téli hónapokban. A rendelkezésünkre álló pénzből, úgy gondoljuk, legalább a mennyezet elkészítéséig eljutunk. Vannak ígéretek arra, hogy az idén is kapunk segítségeket. A Bethlen Gábor Alaphoz már benyújtottunk egy pályázatot, és bízunk benne, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság is ad újabb támogatást. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy nem tudjuk teljes egészében az idén befejezni az épületrészt, de bízunk benne, hogy legalább tető alá hozzuk, és a főbb munkálatokat elvégezzük – közölte a Vancsesz elnöke.
Krizsán Vilmos elmondta, hogy a nagycsaládosházat úgy szeretnék működtetni, hogy a fenntartási költségek egy részét maguk teremtsék elő a vendégszobák kiadásával, a vendégek étkeztetésével a konyha révén, illetve a filagória és a nagyterem bérbeadásával. Ezzel biztosítani tudnák, hogy a szövetség négy lábon álljon: az egyik a saját bevételi forrás, a másik az anyaországi támogatások, a harmadik a tartományi, a negyedik láb pedig az önkormányzati támogatások lennének. Megjegyezte, hogy bár egyelőre önkormányzati támogatással nem rendelkeznek, de bíznak benne, hogy a nagycsaládosházban tudnak olyan programot indítani, amelyet támogat az óbecsei önkormányzat is.