2024. március 29., péntek
XL. DAKAR-RALI

Idén sem lesz sétagalopp!

Peruba két hét múlva várják a katolikus egyház 266. pápáját, Ferencet. Az előkészületek természetesen hatalmasak az olasz származású argentin egyházfő érkezését megelőzően, de Lima mégsem ettől volt lázban az utóbbi napokban, hanem attól, hogy az ország és a főváros történetében először indul onnan a világ legflúgosabb versenye, a Dakar-rali.

A mai rajtot megelőző napok az unalmas papírmunkával múltak el, de azért volt mit látni a táborban, s itt nemcsak az új és csilli-villi csodajárgányokra gondolunk, hanem arra a néhány vadászgépre is, amelyet a perui légierő landoltatott a sátorok között, így a dakarosok a repülőgépeket, a pilóták pedig az autókat és a motorokat bámulták.

Még el sem rajtoltak a versenyzők, a Honda csapatát máris óriási veszteség érte, mert legjobb motorosuk és csapatvezetőjük, Paulo Gonçalves vállsérülés miatt lemondta a szereplést. A portugál az egyik legjobb és legtapasztaltabb kétkerekűsnek számít, s ezt már bizonyította is számos alkalommal (2015-ben például a második lett), ám most helyette a 23 éves chilei Juan-Ignacio Cornejo indulhat, a japánok zászlóvivője pedig a spanyol Joan Barreda Bort lesz így, akit a legnagyobb esélyesnek tartanak arra, hogy végre megszakítsa a KTM egyeduralmát. Az osztrák cég a motorkerékpárok kategóriájában az utóbbi 16 idényben nem talált legyőzőre, s idén is emberfeletti teljesítményt kell nyújtania annak, aki meg szeretné előzni a nagyon gyors amerikai Sam Sunderlandet, az ausztrál Toby Price-t és az osztrák Matthias Walknert.

Az autók mezőnyében a Peugeot nem tud olyan győzelmi sorozatot felmutatni, mint a KTM, de Stéphane Peterhansellel az élen a többieknek fel kell gyűrniük a gatyaszárat, hogy megelőzzék a szupertapasztalt franciát. Itt már sokkal több ellenjelöltet meg lehet említeni, de a legkomolyabbaknak a Toyota „nagyágyúi”, a 2011-es és 2015-ös győztes katari Nasszer al-Attijah és csapattársa, a dél-afrikai Giniel de Villiers tűnnek. Az arab 2017-ben megnyerte a terep-világbajnokságot a francia ralilegenda, Sébastien Loeb előtt, s elmondása szerint a szabályváltoztatások más szintre emelik majd a versenyt, amelyben ugyan a Peugeot továbbra is a legjobb autó, de a Toyota sincs messze tőle. A csapatban egyébként egy újonc is helyet kapott, aki nem más, mint a Porto, a Chelsea és a Tottenham egykori vezetőedzője, André Villas-Boas, akinek nincs túl nagy esélye a jó helyezésre, de a cirkuszt máris elvitte a többiek orra elől, mert a Dakar történetében ennyi autogramot és szelfit még nem kértek, mint tőle az elmúlt pár napban.

Villas-Boas jelenléte viszont nemcsak fényképezkedésre lesz jó, hanem arra is, hogy a jubiláris kiadás magyar indulói tanácsot kérjenek tőle a magyar foci érdekében. Arról már beszámoltunk, hogy a partiumi Gyenes Emánuel vezetésével a motorosoknál ismét rajthoz áll a már megszokott „magyar négyes”, amelynek tagja a szabadkai Saghmeister Gábor is, s tegnap azt is közöltük, hogy négyévnyi afrikai „bolyongás” után visszatér az „igazi” Dakarra a legjobb magyar autós páros, Szalay Balázs és Bunkoczy László. Ezzel azonban nincs még vége a magyar indulók listájának, mert például egy bolíviai autós egységnél tartalékként helyet kapott egy Szaller Zoltán nevezetű egyén is, s hát Szalay szervizcsapatát is odaszámolhatjuk, Darázsi Zsolt, Őri Péter, Kecskés István összeállításban.

Az útvonal, mint mindig, ezúttal is talány, de egyben biztosak lehetünk: idén sem lesz sétagalopp a rali. A 9000 kilométerből 4500 méter a mért szakasz, s nagyjából mindenki a maratoni naptól fél, ahol ugyebár nincs segítség a szerviztől, hanem mindenkinek fel kell találnia magát. A motorosoknak és a quadosoknak ráadásul két ilyen szakaszt irányoztak elő. A 14 szakasz közül 7 százszázalékos dűne, öt napig pedig minimum 3000 méteres tengerszint felett lesznek a versenyzők, s bizony itt „köhög” minden kicsike, ezek a magasságok jócskán megviselik a hajtóműveket. Habár öt évvel ezelőtt már járt a mezőny Peruban, ezúttal teljesen ismeretlen országrészeken hajtanak majd, különböző minőségű terepeken. A már említett tengerszint feletti magasságok Bolíviában nemcsak a járműveket viselik meg, hanem a versenyzők idegeit és tüdejét is, Argentína pedig a legnehezebb szakaszokat tartogatja, köztük is a „Super Fiambalá” szakaszt.

Indulhat tehát a Dakar-rali 40. kiadása, emléket állítva ezzel annak a 170 versenyzőnek, akik 1978. december 26-án nekivágtak a teljesen ismeretlennek, vakon bízva Thierry Sabine álmában, s akik végül történelmet csináltak!

A szakaszok

Szombat, január 6.: Lima–Pisco (273 km / 31 km mért szakasz)

Vasárnap, január 7.: Pisco–Pisco (279/267 km)

Hétfő, január 8.: Pisco–San Juan de Marcona (504/296 km)

Kedd, január 9.: San Juan de Marcona–San Juan de Marcona (444/330 km)

Szerda, január 10.: San Juan de Marcona–Arequipa (774–934/266–268 km)

Csütörtök, január 11.: Arequipa–La Paz 760/313 km)

Péntek, január 12.: Pihenőnap

Szombat, január 13.: La Paz–Uyuni (671–727/369–425 km)

Vasárnap, január 14.: Uyuni–Tupiza (561–585/381–498 km)

Hétfő, január 15.: Tupiza–Salta (755/242 km)

Kedd, január 16.: Salta–Belén (797/373 km)

Szerda, január 17.: Belén–Fiambalá-Chilecito (485–747/280 km)

Csütörtök, január 18.: Fiambalá-Chilecito–San Juan (723–793/375–523 km)

Péntek, január 19.: San Juan–Córdoba (907–929/369–424 km)

Szombat, január 20.: Córdoba–Córdoba (286/120 km)