2024. április 25., csütörtök

Šarčević: Az iskolák modernizálása és digitalizálása a cél

Belgrád: 2017-ben sokat tettünk az oktatási reformok terén, megtörténtek az első nagy lépések, most várjuk az első kísérleti projektek eredeményeit, valamint továbbra is folytatódik az iskolák modernizálása és digitalizálása - mondta Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és fejlesztési miniszter.

A Pink.rs portálnak adott nyilatkozatában kifejtette, az általános iskola és gimnázium első évfolyamán tanulókra a következő évben egy újratervezett tanterv vár.

A hatodikosok számára az informatika kötelező tantárgy lesz, ugyanez vonatkozik a testnevelési és egészségügyi nevelés, valamint a vállalkozói tevékenység tantárgyakra is. Ugyanakkor a nagy és fontos kísérleti projektek, mint például az elektronikus napló, a vállalkozói iskolák és a pénzügyi műveltség első eredményeit várjuk - jelentette be a miniszter.

A minisztérium elmúlt évi eredményeit összegezve Šarčević kiemelte, az oktatási reformban megtörténtek az első nagy lépések, továbbá emlékeztetett arra, hogy hat új törvény került elfogadásra amelyek három fontos alappillére a minőség, hatékonyság és az autonómia.

Nagy munka vár ránk, ami a tanárok új munkamódszerhez való felkészítését illeti, és ez tulajdonképpen az eddigi reform elsődleges célja, hiszen így a gyerekek hasznos és alkalmazható tudást kapnak. Annak érdekében, hogy igénybe vehessük az Európai Únió 27,4 millió eurós ágazati költségvetési támogatását, szerintem nagyszerű munkát végeztünk, ez alatt pedig elsősorban a Nemzeti Oktatási Keretrendszer elfogadását és számos más mutatót értek - mondta.

Elmondta még, hogy hét év után először nyílik lehetőség 1000 fiatal kutató, közöttük pedig 50-100 olyan fiatal előtt, akik külföldön doktoráltak, és vissza szeretnének térni Szerbiába.

Šarčev elmondta, büszke a minisztérium három legfontosabb sikerére, amely az informatika bevezetése a programozás elemeivel az általános iskola ötödik osztályába, a törvény megváltoztatása, valamint a duális képzés bevezetése terén történt.

Hozzátette, az iskolai egyenruhák bevezetését a szülők, a tanulók és a tanárok fogják eldönteni, hozzátéve, hogy a felmérés szerint a legtöbb szülő támogatja ezt az ötletet.

A kérdésre, hogy mikor írnak ki pályázatot az iskolákban az új káderek foglalkoztatásra, és hány tanárt terveznek alkalmazni, a miniszter elmondta, ezekre a pályázatokra is érvényes a foglalkoztatási tilalom. Egyúttal emlékeztetett, hogy az oktatásban régóta nem történt meg a munkavállalók kiválasztása, ami egyébként nagyon fontos.

A miniszter bejelentette, a tanügyben dolgozók már januártól magasabb fizetésre számíthatnak.