2024. április 20., szombat

Száztíznél többen a Bolyai táborában

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban szerda óta zajlik a téli szünetekben már hagyományossá vált természettudományi és képzőművészeti tábor.

Kémiafoglalkozás a táborban (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Kémiafoglalkozás a táborban (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az ötnapos, gazdag programmal és sok érdekességgel tarkított táborban 114 diák vesz részt tartományunk különböző településeiről, sőt jöttek diákok Temesvárról is. A résztvevők mindannyian 6–8. osztályos diákok, akik vagy a képzőművészet, vagy a természettudományok iránt érdeklődnek. A tábort ezúttal is az Ingenium Alapítvány szervezi, mely a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziummal szoros együttműködésben tevékenykedik, és melynek egyik fő feladata ennek a tábornak a zökkenőmentes megszervezése.

Szepesi Zoltán, az idei téli tábor egyik koordinátora elmondta, hogy 34 tanuló vesz részt a képzőművészeti szakon, 80 pedig a természettudományin, és a diákokkal hat csoportra osztva foglalkoznak a gimnázium tanárai.

– A képzőművészeti irányt választók különféle művészeti területekkel ismerkednek meg az öt nap alatt, többek között fotózással, számítógépes grafikával, térbeli plasztikával, kollázzsal, rajzzal. A természettudományi szak résztvevői matematikával, informatikával, kémiával, fizikával és biológiával foglalkoznak. A diákokat hat csoportra osztottuk, hogy könnyebb legyen velük dolgozni, és a foglalkozásokat a gimnáziumi tanárok tartják. Mivel ez egy bentlakós tábor, délelőtt és délután is vannak órák, a diákok a kollégium éttermében étkeznek, és hogy a résztvevők esténként se unatkozzanak, az esti órákra játékos programokkal kedveskedünk nekik. Ezek arra irányulnak, hogy megismerjék egymást, fejlesszék és megismerjék magukat, csapatot alkossanak, problémamegoldásokkal próbálkozzanak. A tábor munkájából a gimnázium diákjai is kiveszik részüket, segítenek tanáraiknak előkészíteni a kellékeket a foglalkozásokhoz, a táborlakóknak minden segítséget megadtak a beköltözéshez, ahhoz, hogy minél könnyebben feltalálják magukat az idegen környezetben, és az esti játékokba is besegítenek.