2024. április 18., csütörtök

Újvidék újra ipari központ lesz

A több évtizedes gazdasági hanyatlás után Újvidéken újra fellendült a termelés, többszörösére növekedtek a befektetések, véli Marijana Dukić Mijatović, az újvidéki polgármester gazdasági tanácsadója. Az elkövetkező időszakban újabb, jelentős befektetések várhatók.

Az elmúlt időszakban történt befektetéseknek köszönhetően több mint 6000 újvidéki talált munkát (Ótos András felvétele)

Az elmúlt időszakban történt befektetéseknek köszönhetően több mint 6000 újvidéki talált munkát (Ótos András felvétele)

– Három évvel ezelőtt két nagy projektumot valósítottunk meg: a Delphi és Packard (az elnevezése most Aptiv) és a Lear Corporation üzemek beindítása. Örvendetes hír, hogy a projektumok jó irányban haladnak, ennek legfőbb bizonyítéka az, hogy jelenleg több mint 6000 újvidéki dolgozik ezekben a vállalatokban – mondta Dukić Mijatović, majd hozzátette: 2017 júliusában a Continental Automotive vállalat is megnyitotta részlegét a tartományi székvárosban.

– A szóban forgó, világhírű, németországi vállalat fejlesztési-kutatási központot nyitott Újvidéken, magasabb szintre emelve ezzel a hazánkban működő projektumok nívóját. A tervek szerint a német vállalat az első három évben 500 mérnököt foglalkoztat majd, jelenleg 70-en dolgoznak az újvidéki központban – nyilatkozott a polgármester tanácsadója.

Dukić Mijatović kifejtette, jó hír, hogy Újvidék Európa kulturális fővárosa lesz, ennek köszönhetően megváltozott a projektumalapú finanszírozás a tartományi székvárosban, és várhatóan megváltozik majd Újvidék fenntartható fejlesztési stratégiája.

– A szóban forgó dokumentum jogi okok miatt változik, hiszen az előző időszakban megszűnt két városi közvállalat (a ZIG, azaz a Városépítési Intézet, továbbá az üzlethelyiségek bérbeadását végző Poslovni prostor), továbbá a helyettük alakult, új közvállalat (Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal) illetékességének a meghatározása következtében – mondta Dukić Mijatović.

A polgármester tanácsadója hangsúlyozta, hogy egyes projektumokat befejeztek, a most folyamatban lévők közül párat módosítottak, változott a megvalósítási ütemük és a finanszírozásuk. Több olyan projektum is tervben van, amelyeket csak 2020 után valósítanak majd meg – jelentette a Vajdasági Rádió és Televízió.

Dukić Mijatović szerint a befektetések pozitívan hatnak majd a közfinanszírozásra és a munkanélküliség csökkentésére.

– A munkanélküliség 10 százalék alá csökkent, figyelembe kell venni azt, hogy folyamatban van Újvidék újraiparosítása, aminek rendkívüli jelentősége van a város minden lakosa számára – véli a polgármester tanácsadója. Hozzátette: A tartományi székváros regionális IT-központtá nőtte ki magát, ami pozitív hatással van a városi költségvetésre is.