2024. április 19., péntek

A polgármester Topolya legifjabb polgáránál

Kislinder Gábor és küldöttsége meglátogatta a szülészeten Topolya idei első újszüköttjét

Nikolija Radovanović, Topolya, illetve a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetének első kisbabája 2018-ban. A baba január elsején hajnali 4 óra 25 perckor jött világra, 3940 grammal és 52 cm-el. A kislány szülei Lokica Sumraković és Radivoj Radovanović mérhetetlenül boldogok, hiszen a csöppség teljes mértékben elvarázsolta nem csak a család tagjait, de a szülészet munkatársait is.

- Mint az édesanyáknak általában, nekem is az volt az elsődleges célom, hogy a gyermekem épségben és egészségesen jöjjön a világra. Teljes mértékben elégedett vagyok azzal az ellátással, amiben a topolyai szülészeten részünk volt. Mindenki igyekezett kivenni a részét abból, hogy rendben menjenek a dolgaink, hiszen veszélyeztetett állapotban már hetek óta a szülészet lakója voltam. A terhes gondozás alkalmával valamennyi várható részletre felkészítettek bennünket, nem volt bennem félelem azzal kapcsolatban, hogy mi vár rám. Haza térve számíthatok majd anyósom és édesanyám segítségére – nyilatkozta az édesanya Lokica, aki párjával tudatosan tervezi, hogy mihamarabb Nikolija testvérével gyarapodhasson a családjuk.

Az idei év legifjabb topolyai polgárának születésekor az ügyeletes csoport tagjai Dr. Sela Muhareb, Szabó Edit és Hegedűs Melánia teljesítettek szolgálatot. Sela doktor úr elárulta, hogy a kismama fokozottan kockázatos másállapotát munkatársai közreműködésével sikerült szakszerűen lekövetni és megadni minden egészségügyi támogatást a szerencsés végkimenetelhez.

Topolya község ebben az évben is igyekezett megajándékozni az év első babáját és szüleit. Kislinder Gábor községi elnök és Lestár Tibor, a Vöröskereszt helyi szervezetének az elnöke tegnap délelőtt érkezett a babának és anyukájának szánt ajándékokkal a szülészetre. Mint azt a községi elnöktől megtudtuk, az ösztöndíjak összege mellett az idén az első gyermek után járó támogatást is megemelte az önkormányzat.

- Hagyományosan a csokor virág mellett pénzbeli ajándékkal is érkeztünk a szülészetre gratulálni, és az újévi jókívánságok mellett köszönteni a község legifjabb polgárát. A szükséges fórumokon egyeztetve az első gyermek utáni támogatást ahogyan az ösztöndíjak összegét ezúttal 30 %-al sikerült növelnünk, ezzel 40 ezer dinárral tudtunk hozzájárulni a család öröméhez. Nagyon örülnénk, ha a jövőben az év minden napján születne a szülészetünkön egy-egy gyermek, és ez miatt kellene a topolyai költségvetésben módosításokat véghezvinnünk. – nyilatkozta Kislinder.

Dr. Lestár Kálóczi Dóra, a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője elárulta, hogy a demográfiai adatokkal szemben az elmúlt években mind több kisbaba jön világra Topolyán. Az egészségház keretében működő szülészet népszerűsége abban rejlik, hogy orvosilag támogatott, családias közeget biztosítanak a kismamák részére, ahol kellemes és kényelmes tartózkodni életük legmeghatározóbb pillanataiban.

- Az elmúlt évben 219 kisbabát segítettünk a világra, 110 kisfiú és 109 kislány született nálunk. Hozzánk nem csak Topolyáról és falvaiból járnak szülni a kismamák, mind népszerűbbek vagyunk a környező községekben is. Szülészetünk bababarát programmal igyekszik támogatni a friss családokat, hogy mihamarabb megszokják életük új szakaszát, amit immár együtt töltenek majd. Ebben nyújtanak hathatós segítséget az osztályon dolgozók valamennyien, a szülész szakorvostól, a kisbabát ellátó nővéren át a gyermekorvosig. Lehetőségünk van a nagyobb kényelmet biztosító apartmanban való elhelyezésre is a kismamákat igény szerint, illetve a jövőben a szülészetünk további minőségi feljavítását szolgáló lépésekről tudunk majd beszámolni. Múlt évben dr. Slavica Đukić Dejanović tárcanélküli miniszter asszony, népesedéspolitikával megbízott kabinetjétől kapott közel egy millió dináros anyagi támogatásból sikerült gazdálkodnunk. Az összeg egy részét a kismamaiskolánk működtetésére fordítjuk, ugyanakkor ebből a pénzösszegből sikerül felújítani, otthonosabbá tenni a vajúdó szobánkat is, amit hamarosan a nálunk szülő anyukák rendelkezésére tudunk majd bocsájtani. – tudtuk meg a topolyai egészségház igazgatónőjétől.