2024. március 29., péntek

Új nyílászárók a Bambi óvoda központi épületén

Műszaki felszerelés a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával

December végén cserélték ki a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének ablakait. A felújítás 2 millió 800 ezer dinárból valósult meg, tartományi támogatásból. Fényszárosi Fekete Tímeától, az intézmény igazgatónőjétől megtudtuk, ezzel az épület nyílászáróinak mintegy 70 százalékát sikerült kicserélni, a következő időszakra maradt még az irodák ablakainak cseréje.

Fényszárosi Fekete Tímea (Herceg Elizabetta felvétele)

Fényszárosi Fekete Tímea (Herceg Elizabetta felvétele)

A 2017-es év munkáját összegezve az igazgatónő elmondta, hogy 13 épületben, 760 gyermekkel kezdték meg a tanévet. A község területén összesen 39 csoportban folyik munka, ebből 5 bölcsődei, 7 középső és 27 iskola előkészítős csoport, amelyből 237 óvodás indul őszre iskolába. Az óvodában egy pedagógusból, egy pszichológusból, valamint két logopédusból álló szakszolgálat is működik. Az igazgatónő hangsúlyozta azt is, hogy a gyermekek változatos táplálkozására is odafigyelnek, ebben egy étkezési tanácsadó segíti az óvoda konyháját, a megfelelő uzsonna és ebéd összeállítását.

A Bambi csoportjai 2017-ben is részt vettek a szeptemberi Mézkarneválon, az elsősök fogadásán, gyermekhetet, a napsugaras őszt és Márton-napot is ünnepeltek, melyben közreműködött az óvónőkből álló Tündérrózsa Hagyományőrző Csoport. Azt is megtudtuk, hogy a Bambi két óvónője, két egészségügyi nővére, pedagógusa és pszichológusa továbbképzési lehetőséget kapott Budapesten a Magyar Kormány óvoda fejlesztési programja jóvoltából. A program keretében, mely két évig tart és a Magyar Nemzeti Tanács is támogatja, új óvodák kiépítését, régiek felújítását segítik, illetve játszósarkokat és játszótereket alakítanak ki.

- Az elmúlt évben – ahol szükséges volt - felújítottuk játszótereket, tetőszerkezeteket, parkolókat alakítottunk ki, toaletteket bővítettünk, külső- és belső falfestést végeztünk. A Bambi központi épületére napkollektorok kerültek, melyek az energiahatékonyság szempontjából fontosak. Ugyancsak itt cseréljük ki a nyílászárókat, ezt a beruházást Vajdaság Autonóm Tartomány támogatta 2 millió 800 ezer dinár értékben. - mondta az igazgatónő, és arra is kitért, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán hangosítási berendezés vásárlására nyertek eszközöket.

Megújul a Bambi központi épülete (Herceg Elizabetta felvétele)

Megújul a Bambi központi épülete (Herceg Elizabetta felvétele)

Az új hangosítást rendezvényeiken használják majd. Az év végi ünnepekre az óvónék által készített, az Ünnepi fenyő című kétnyelvű előadás hangosítását is az új eszközökkel oldották meg.

Az igazgatónő végül kiemelte azt is, hogy jó az együttműködés a község több intézményével, szervezetével, ezért köszönetet mond a topolyai önkormányzatnak, a helyi közösségeknek, a topolyai Művelődési Háznak, a Juhász Erzsébet Könyvtárnak, az általános- és középiskoláknak, a Vöröskeresztnek, a Dr. Hadzsy János Egészségháznak és más intézményeknek a sikeres együttműködésért.