2024. április 24., szerda

Tölgyfaágak mindenfelé

A szerb pravoszláv egyház a Julianus naptár szerint ünnepli a karácsonyt. A Gergely naptárban ez január hetedikének felel meg. A szerb hívek karácsonyfa állítás helyett száraz tölgyfaággal (badnjak) ünnepelnek.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Szabadkán az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is szervezett keretek között történik a tölgyfaágak beszerzése. A Szent Száva Szerb Művelődési Központ és a Szerb Pravoszláv Egyházközség szervezésében január hatodikán, szombaton, karácsony böjtjén a reggeli órákban a makkhetesi erdőbe vonulnak a hívek, ahol a pap megszenteli az előre kivágott tölgyfát. Az általános ünneplés kora este éri el a tetőfokát, amikor a főtéren máglyát raknak a tölgyfaágakból. A tűzbe mindenki beledobhatja a saját tölgyfaágát.

A tölgyfaágak beszerzésére a fenti mellett más módszer is ismert. A városban az elmúlt napokban több helyen is tölgyfaágakból készült csokrokat árusítottak. Képünk pénteken készült a Tejpiacnál. Egy-egy csokor 100 dinárba került, és az árusok elmondása szerint ez szombaton akár meg is emelkedhet a kereslet függvényében.