2024. március 29., péntek

Az idén is sok lesz a munkagép Óbecsén

Bár az idei költségvetés szerényebb a tavalyinál, várhatóan mégis több pénzt fognak beruházásokra költeni a községben

Az idei költségvetés egyelőre kisebb ugyan, mint a tavalyi, a tervezettnél valószínűleg mégis jóval több pénz lesz majd Óbecse községben beruházásokra – ezt ígéri Dragan Tošić polgármester. Optimizmusát azzal magyarázza, hogy az önkormányzat több olyan jelentős tervet is készít, amelyeknek a megvalósítására pályázati támogatást remélnek, de ezek a tervek a költségvetésbe egyelőre nem kerülhettek bele. Ilyen beruházás lesz a Kisbosznia városrész 50 millió dinár értékű szennyvízhálózatának a kiépítése és a focipályánál, valamint a Radivoj Simić utcánál lévő, sokak által szennyvízelvezetőként használt csapadékelvezető csatorna átalakítása is, ami egy újabb, 40 milliós beruházás lesz.

Tavaly a Kis-Bosznia városrészben tobb utat is kiaszfaltoztak (Fehér Rózsa felvétele)

Tavaly a Kis-Bosznia városrészben tobb utat is kiaszfaltoztak (Fehér Rózsa felvétele)

Tavaly számos utat és járdát hoztak rendbe a községben, és ezt a munkát az idén is folytatni fogják. Óbecsén a Petőfi Sándor utca legkritikusabb, a Hajduk Veljko és Pionír utca közötti része fog sorra kerülni, és a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermének a befejezésére is remél az önkormányzat 200 ezer eurós pályázati támogatást. A péterrévei Samu Mihály Általános Iskolának is lesz majd tornaterme, de ott egyelőre az építkezéshez szükséges műszaki tervdokumentáció elkészítésénél tartanak, a péterrévei vízgyár működéséhez pedig további 13 millió dinárt kell kifizetni a villanygazdaságnak. Az elképzelések szerint a közvilágítás is jobb és olcsóbb lesz a község területén, ennek érdekében az önkormányzat pályázaton szeretne majd partnert választani egy, a közvilágítással megbízott vegyes vállalat megalapításához.

Az elmúlt évek során többször elhitették már az óbecsei polgárokkal, hogy hamarosan megépülhet a gyógyfürdő, de a szándéknyilatkozatot is aláíró magyar, majd a hangzatos ígéretekkel érkező kuvaiti partner is visszalépett. Most olyan hírek keringenek, miszerint egy hazai befektető érdeklődik a lehetőség iránt. Ezzel kapcsolatban a polgármester egyelőre annyit árult el: a furatot 25 millió dinárból hozzák „működőképes” állapotba, és januárban az önkormányzat meghirdeti eladásra a komplexumnak szánt telket is. A gyógyfürdő megépítéséről állítólag előrehaladott tárgyalások folynak a potenciális beruházóval.

A már sikerrel járt tervek között szerepel egy 146 ezer eurós, kishajó-kikötő megépítésére irányuló IPA-projekt, amelyet Csongrád testvérvárossal közösen valósít meg az önkormányzat, ehhez az építkezéshez Óbecse további 2,5 millió dinárral járul majd hozzá. Igaz, strandja még mindig nincs a városnak, annak legkorábban 2019-ben örülhetnének az óbecseiek.