2024. március 29., péntek

Szerbia példaképe az USA

Az egyesült államokbeli vállalatok 17 ezer személyt foglalkoztatnak Szerbiában

Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövete átadta Aleksandar Vučić szerb államfőnek Donald Trump, az USA elnökének újévi és karácsonyi köszöntőjét. A felek ezt követően a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről beszélgettek. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a koszovói kérdés megoldásának tekintetében meghatározó az úgynevezett belső koszovói párbeszéd. Mint azt Scott kiemelte, az USA a jövőben is arra fogja ösztönözni Pristinát, hogy elkötelezetten álljon hozzá az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) számlájára írható háborús gaztettek elkövetői büntetőjogi felelősségre vonásának okán megalapított bíróság munkájához.

Scott és Vučić a folytatásban az USA és a Szerbia közötti kapcsolatokra tértek ki, értékelvén az elmúlt évet, majd körbejárván az idei évvel kapcsolatos terveket. Megállapították, hogy az államokbeli vállalatok mindinkább érdeklődnek Szerbia iránt. Ezt az eddigi beruházások is szemléltetik: nagyjából 100 államokbeli vállalat 4 milliárd amerikai dollár értékben ruházott be Szerbiában és közel 17 ezer embernek biztosítottak munkahelyet. Scott arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy az USA, különböző intézkedések foganatosításával és projektumok megvalósításával, a jövőben is segíti a szerb államvezetést a szerbiai üzleti légkör jobbá tételében. A katonai együttműködés tekintetében a 2017-es év kiemelkedő volt, Szerbia és az USA megközelítőleg 100 katonai gyakorlaton vettek közösen részt, hangzott el a találkozón.

A felek abbéli reményüknek adtak hangot, hogy Szerbia idén jelentős lépéseket tesz meg az európai integráció útján. Szerbiának ebben biztosan segítségére lesz az EU aktuális elnöklője, Bulgária, valamint az EU a Nyugat–Balkán országaival szembeni pozitív hozzáállása. Vučić arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy a szerb államvezetés a jövőben is elkötelezetten hajtja végre az európai uniós csatlakozás kapcsán felmerülő reformokat. A joguralom, a szólásszabadság és az objektív tájékoztatás tekintetében Szerbiának az USA az egyik példaképe, emelte ki Vučić.