2024. április 25., csütörtök

Márciusig tarthat a kanyarójárvány

Minél több gyermek kapja meg az MMR védőoltást, annál hamarább véget ér a járvány

Zoran Radovanović járványügyi szakértő becslése szerint megtörténhet, hogy a kanyarójárvány március után már nem terjed tovább, ám mint azt hozzátette: minden a vakcinával védettek arányától függ. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva a szakember megpróbált az emberek lelkiismeretére hatni, kiemelvén, hogy vannak olyan gyerekek – de felnőttek is – akik valamilyen betegség miatt akkor sem kaphatják meg a védőoltást, ha szüleik eleget tennének törvényes kötelezettségüknek. Ezek a gyerekek csakis akkor lehetnek biztonságban, ha körülöttük mindenki felvette, megkapta a kanyaró elleni védőoltást, nyomatékosította Radovanović.

– Minél több szülő tesz eleget kötelezettségének és minél több gyermek kapja meg a szükséges védőoltást, annál gyorsabban véget ér a járvány, míg ellenkező esetben akár drámai méreteket is ölthet. A kanyarót okozó vírus az egyik leggyorsabban terjedő és legagresszívabb kórokozó, ezért a társadalom védettségének különösen magas szinten kell lennie – fogalmazott Radovanović.

A szakember a vakcinaellenes tábor azon állításaira is kitért, hogy a háromkomponensű MMR – kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni – vakcina autizmust okoz a gyermekeknél. A védőoltásnak semmi köze az autizmushoz, húzta alá Radovanović, mondván, hogy a szülők az autizmus tüneteit először az esetek többségében gyermekük kétéves korában észlelik, az első MMR védőoltást pedig szintén ebben az időszakban kapják meg a gyerekek, ezért terjedhetett el az a tudományos kutatásokban megcáfolt tévhit, hogy az MMR vakcina autizmust okoz.