2024. április 25., csütörtök

Karlócán alakítják ki az első urbánus zsebet

Az urbánus zsebek (új városi közterek) kialakítását az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum keretében bonyolítják le, az első Karlócán készül el, a Jovan Jovanović Zmaj téren.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektumban foglaltak szerint Újvidéken 2021-ig 46 helyen alakítanak ki urbánus zsebeket, azaz modern, a lakók ízlése és igényei szerint tervezett köztereket, gyülekezőpontokat. Felvételünkön Karlóca belvárosa (Ótos András felvétele)

Az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektumban foglaltak szerint Újvidéken 2021-ig 46 helyen alakítanak ki urbánus zsebeket, azaz modern, a lakók ízlése és igényei szerint tervezett köztereket, gyülekezőpontokat. Felvételünkön Karlóca belvárosa (Ótos András felvétele)

A projektum szerint 74 nap alatt készül el Karlócán az első urbánus zseb. A kivitelezésével a kraljevói Korali, valamint az újvidéki Graditelj NS és a KLM inženjering vállalatokat bízták meg, mivel ők nyertek a Városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal által kiírt pályázaton.

A dél-telepi urbánus zseb tervdokumentációjáért kiírt pályázat sikertelen volt, ezért hamarosan meg kell ismételni. A dél-telepi köztér kialakítására 1,4 millió dinárt irányoztak elő.

A Heréskertben a Pirosi utca környékén építik majd ki az új közteret, egy mostani rendezetlen, zöld terület helyén. Az új köztéren „megastruktúra” létrehozását tervezik, a gyermekek számára játszóteret, sportpályákat építenek, valamint fákat, cserjéket ültetnek, továbbá padokat, szemeteskannákat helyeznek el. A heréskerti urbánus zseb projektumát az Andzor engineering és a Godea company vállalatok készítik el, erre 1,5 millió dinárt irányoztak elő a városi költségvetésben.

Kabolban a Felszabadulás téren tervezik az urbánus zseb kialakítását, jelenleg ezen a helyszínen egy rendezetlen piac működik. A tervek szerint a teret zöld oázissá alakítják majd, melyben a piac is helyet kap, és egy parkolót is kiépítenek. A kaboli projektum megvalósításáért az Andzor engineering a felelős, ezért a munkáért 1,5 millió dinárt tehetnek majd zsebre – írta a 021.rs hírportál.

A Városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal lebonyolította a „kis urbánus helyiségek” kialakításáért szóló pályázatot is, a kis közterek pontos címe vagy elhelyezkedése azonban még nem ismeretes, a pályázatból annyit lehet megtudni, hogy Újvidék központi részeiben kapnak majd helyet. A pályázatra csak a kraljevói Korali és a kruševaci Kruševacput vállalatok jelentkeztek, és ők is nyerték el a projektum kivitelezésének jogát. A „kis urbánus helyiségek” projektum megvalósítása 10,3 millió dinárba kerül, a munkálatok 74 napig tartanak majd. A projektum tervezetéből az is kiderül, hogy a Városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal 118 padot, 132 szemeteskosarat, 33 kerékpárparkoló rekeszt, és egy, a teret részben befedő tetőszerkezetet vásárol a kivitelezéshez.