2024. március 28., csütörtök

Több fiút kereszteltek, mint leányt

2017. évi egyházi statisztika

Az óév utolsó napján, az év végi hálaadáson ft. Szungyi László plébános az egyházi anyakönyvek és az egyházközségi iroda bejegyzései, valamint a katolikus közösségben folyó tevékenység alapján visszatekintett az elmúlt év eseményeire, és szólt azokról a várható eseményekről, amelyek kapcsolatban lesznek az egyházközséggel is.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Tavaly is megfigyelhettük, hogy a kereszteléseket nem végzik már csecsemőkorban, és az esküvőket sem mindig előzi meg a jegyesség. A gyermekáldás is gyakran előbb érkezik, mint ahogy az egyházi esküvőt tartják. Egyedül az egyházi temetések száma igazodik megközelítően a valós helyzethez, a helyi magyarság demográfiai alakulásához. A fogyatkozás 2017-ben is szembetűnő, több mint kétszer annyi volt a temetések száma, mint a kereszteléseké (a magyar nemzetiségű gyermekek születésének pontos számára vonatkozóan nincsenek adatok, csak a megkereszteltekre, akik lehettek egy évesnél idősebbek is).

A plébániai statisztika szerint az egyházközség területén 2017-ben összesen 48-an részesültek a keresztség szentségében (az előző évben 41-en), 30 fiú és 18 leány, de nem mind temerini lakos, sokan, akik külföldön élnek megkeresztelni még hazahozzák gyermeküket. Az egy évnél fiatalabb megkereszteltek száma 38 (31) volt, az egytől hétéves korig 10.

Leggyakoribb fiúnév: Dávid (5), Viktor (3), de volt még Dáriusz, Albert, Dániel, Viktor, Máté, Adrián, Loren, Hunor, Dominik, Denisz, Benet, Leó, István, Álmos, Vilmos, Noel, Egon, Ármin, Szebasztián, Marcell, Ábel. Leggyakoribb leánynevek: Ivett (3), Lea, Bianka, Liza, Adrien, Lana, Fruzsina, Lejla, Szintia, Zsófia, Eliza, Fanni, Júlia, Szandra, Szófia, Anna.

Első gyónó tavaly 51 ( tavalyelőtt 56), 25 fiú és 26 lány, elsőáldozó 47 (58), 29 fiú és 18 lány, bérmálkozó 59 (45), 30 fiú és 29 lány volt.

Egyházi házasságot 22 (tavalyelőtt 18) pár kötött – közülük hárman rendezték polgári házasságukat. Az első esküvő április 17-én, az utolsó október 21-én volt. 21 pár hajadon és nőtlen volt, egy pár esetében mindketten özvegyek, egy pedig vegyes házasság (római katolikus és református) volt.

Egyházi temetés 2017-ben 122 (123) volt, 53 (65) férfi és 69 (58) nő, 121 elhunyt római katolikus vallású, 1 pedig görög katolikus volt. A legidősebb elhunyt száz év feletti volt, 100-91 év között 8, 90-81 év között 36, 80-71 év között 40, 70-61 év között 21, 60-51 év között 11, 50-41 év között 3, 40-31 év között 2. A halál leggyakoribb oka végelgyengülés (38), szívbetegség (25), valamilyen daganatos megbetegedés (19), továbbá agyvérzés, tüdőbetegség, szélütés volt.

László atya arról is szólt, hogy az egyházközség a rendszeres adakozás és a különadományozás során az elmúlt évben is támogatásban részesült. Szőnyeget vásárolhattak a plébániatemplomba és megújulhatott a torony bádogborítása. Az egyházközségben a világegyházzal és az egyházmegyével egységben sokrétű lelkipásztori és közösségi tevékenység folyik, megtartják az ünnepeket és őrzik a hagyományokat. Az idén április 8-án lesz a bérmálás. A templomok tavaly is helyet adtak az egyházi jellegű hangversenyeknek, volt hittantábor, zarándoklat Tekijára és Doroszlóra, aktívan működött a Caritas szeretetszolgálat (a szegénysorsú gyerekeknek mintegy száz Mikulás-csomagot, a családoknak 50-60 karácsonyi és húsvéti csomagot készítettek. A rászorulóknak rendszeres a ruhanemű kiosztás. A plébános atya bejelentette, hogy az előttünk álló hároméves időszak különös jelentőséggel bír, mivel 2020-ban Budapesten lesz az 52. Eucharisztikus kongresszus, amely a világ magyarsága számára különös jelentőségű. Hálatelt szívvel mondott köszönetet mindazoknak a személyeknek, önkormányzatnak, iparosoknak, vállalkozóknak, akik az egyházközséget anyagilag, vagy más módon támogatták.