2024. március 28., csütörtök

Népjóléti intézmények előnyben

A szerb kormány közberuházásokkal foglalkozó irodája valamivel több mint 22,5 millió dinárral támogatja idén a szabadkai Gerontológiai Központ Felnőttek otthonának felújítását. A projektet a média képviselőinek csütörtökön a Gerontológiai központban megtartott sajtótájékoztatón dr. Nenad Ivanišević, az intézmény megbízott igazgatója ismertette. A sajtótájékoztatón jelen volt még Ilija Đukanović, a Városi Tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, valamint Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.

MEGÚJUL A FELNŐTTEK OTTHONA

A Felnőttek otthonában (Fotó: Gergely Árpád)

A Felnőttek otthonában (Fotó: Gergely Árpád)

– Egy nagyon kedves újévi ajándékot kapott intézményünk a kormány közberuházásokkal foglalkozó irodájától, Szabadka polgármestere, Bogdan Laban és csapata törekvéseinek köszönhetően. A teljes támogatási összeg 22,5 millió dinár – mondta Nenad Ivanišević. – A projektum célja a halasi úton lévő Felnőttek otthonának felújítása. A felújítást követően a Gerontológiai Központ eleget tesz a vonatkozó licenc kiadási feltételeinek. Ideális esetben májusban megkezdődhetnek a munkálatok, majd az építkezési idény végéig be is fejeződhetnének. A felújítást követően e részlegünk nem rendelkezne betegszobákkal, ezek eddigi lakóit pedig a Szarajevó utcában lévő épületben helyeznénk el. A felújított Felnőttek otthonát azoknak a felnőtteknek tartanánk fenn, akiknek nincs szükségük betegszobára. Azt is szeretném kiemelni, hogy január elsejétől a szociális védelem terén alkalmazottak bére 10 százalékkal növekedett. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alaptól kapott juttatásaink is 8 százalékkal növekedtek, aminek köszönhetően intézményünk fennakadások nélkül működhet. A jövőben a házi ápolás és segítségnyújtás, a háziorvos-látogatás, a különféle mesterek szolgáltatásai mellett gyógytornász szolgáltatásait is igénybe vehetik majd felhasználóink. Az említett szolgáltatással intézményünk lenne az első Szerbiában, amely ilyen szolgáltatást tud felkínálni.

NÖVEKSZIK A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁS

Szabadka Város a Gerontológiai Központ működésére, valamint a házi ápolás és segítségnyújtás megvalósítására idén 44 millió dinárt különít el, ez az elmúlt évhez viszonyítva 16 százalékos növekedést jelent, közölte Ilija Đukanović.

Jasmina Stevanović, Nenad Ivanišević és Ilija Đukanović (Fotó: Paszterkó Erika)

Jasmina Stevanović, Nenad Ivanišević és Ilija Đukanović (Fotó: Paszterkó Erika)

– Bízunk benne, hogy a 44 millió dináros támogatás elegendő lesz a központ működéséhez, valamint a Szabadka Város területén létesítendő öt új gerontológiai klub munkájához is. A város területén működő szociális intézmények támogatását növelni szeretnénk az idén. A város legkiszolgáltatottabb polgárainknak juttatott segély 5,8 százalékkal lesz nagyobb, az egyszeri pénzsegélyt 14 százalékkal, azaz 6 millió dinárral növeltük. A Kolevkában a gyermekek és a felnőttek napközijének működésére előirányzott összeget 4 százalékkal növeltük. A Vöröskereszt és a Népkonyha részére 31,26 millió dinárt folyósítunk. A Népkonyha kapacitását növelni szeretnénk, jelenleg 1100 felhasználója van, de ennél sokkal nagyobb igény van rá – taglalta Ilija Đukanović.

FELÚJÍTJÁK A KÓRHÁZAT

Jasmina Stevanović az önkormányzat és a kormány közberuházásokkal foglalkozó irodája közötti együttműködésről szólt.

– Szabadka és a szerb kormány közötti együttműködés mentén idén egyebek mellett a Szabadkai Közkórház felújítására kerül majd sor. Erre mindenféleképpen szükség van, hiszen az intézményben évente 200 ezer páciens fordul meg. A felújítás nagy mértékben hozzájárulhat a szolgáltatás, valamint a páciensek egészségügyi védelmének jobbá tételéhez. Szabadkán a jövőben is jelentős beruházásokra lehet számítani – mondta Jasmina Stevanović.