2024. április 19., péntek

Aktív éven van túl az egészségház

A Szabadkai Egészségház tavaly is folytatta tevékenységét a betegellátás, az egészségvédelem, valamint az egészségnépszerűsítés területén, és a rendszeres munka mellett időszakos alkalmi akciókat is szerveztek. A 2017-ben végzett tevékenységről csütörtökön egy sajtótájékoztatón tudtunk meg többet, amelyen dr. Mihaela Budimski, az intézmény sajtófelelőse szólt a jelenlévő újságírókhoz.

Budimski kiemelte, hogy az egészségház megfelelő számú alkalmazottal várja az új évet. Az intézményben 136 orvos teljesít szolgálatot, közülük 123-an állandó munkaviszonyban vannak. Emellett 226 egészségügyi nővér, ápoló tartozik az intézményhez.

Az intézmény járművei 2017-ben 525 000 kilométert tettek meg (Fotó: Gergely Árpád)

Az intézmény járművei 2017-ben 525 000 kilométert tettek meg (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Egészségház sürgősségi szolgálatát 2017-ben 11 600 alkalommal riasztották, míg az egészségház rendelőjében 17 866 vizsgálatot végeztek el, ami hatszázzal több a 2016-os számnál. A szállítószolgálatnak 6525 páciense volt, és az intézmény járművei 525 000 kilométert tettek meg. Az egészségház munkatársai 105 embert élesztettek újra.

A Vaksigrip influenza elleni védőoltások beadását október kilencedikén kezdték el. Az eddigiek során 3900-an igényelték a vakcinát, ami azt jelenti, hogy a polgárok nagyobb számban veszik igénybe ezt a szolgáltatást, mint az azt megelőző években. Itt jegyezzük meg, hogy a védőoltásokat az egészségház mindegyik rendelőjében igényelhetik a páciensek, és a 65 évnél idősebbek, valamint a krónikus betegségben szenvedők ingyenesen juthatnak hozzá.

Mihaela Budimski (Fotó: Benedek Miklós)

Mihaela Budimski (Fotó: Benedek Miklós)

A Szabadkai Egészségház fogászati osztálya májusban egy hétig tartó előadássorozatot szervezett, ahol a legfiatalabbak ismerkedhettek meg a száj és a fog higiéniájával és védelmével kapcsolatos tudnivalókkal. A sürgősségi szolgálat október folyamán újraélesztési napot tartott, amelynek keretén belül háromszáz polgártársunk tanulhatta meg az újraélesztés alapjait. Emellett az év folyamán folytatódtak az intézmény egészségügyi akciósorozatai, melyek során körülbelül 1500 személyt vizsgáltak meg, nemcsak Szabadkán, hanem a környező településeken is.

Mihaela Budimski elmondása szerint számos felújítást végeztek el a rendelőkben. Többek között megújult a kelebiai, a peščarai, a királyhalmi és a györgyéni rendelő. Az egészségház számos műszert és egészségügyi felszerelést vásárolt tavaly.

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy az egészségház is megerősített ügyeletet tartott szilveszter napján. A sürgősségi szolgálatnak már a nap folyamán több alkalommal kellett beavatkoznia. Leggyakrabban ittas állapotban lévő személyekhez és krónikus betegségben szenvedőkhöz riasztották őket. Az este folyamán 40 alkalommal kellett interveniálniuk. Az új év első napjaiban körülbelül 100 páciens jelentkezett az ügyeletben lévőknél elsősorban légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri panaszokkal.