2024. április 25., csütörtök

Fókuszban az általános orvosi rendelés

Munkaegészségügyi magánrendelő nyílt Adán

Dr. Tóth Barna Elvira munkaügyi szakorvos a közelmúltban nyitotta meg Dr. Elvira elnevezésű magánrendelőjét Adán az egészségház szomszédságában.

Dr. Tóth Barna Elvira (Csincsik Zsolt felvétele)

Dr. Tóth Barna Elvira (Csincsik Zsolt felvétele)

Az orvos szerint a magánrendelő egyedülálló Vajdaságban, mivel munkaegészségügyi magánrendelőként jegyezték be, ahol főként általános orvosi rendelést folytat, bizonyos munkaegészségügyi szolgáltatásokat és konzultációkat végez, emellett vállal házi látogatásokat, és tavaszra szeretne foglalkozni alternatív gyógyászattal is.

– Jó ideje foglalkoztat a gondolat, hogy magánrendelőt nyitok, mert nem az elvárásom szerint alakultak a dolgok az állami egészségügyben. A fő probléma, hogy a miniszter és mindenki arról beszél, hogy páciensközpontú az egészségügyünk, én nem ezt érzem. Mindvégig, amíg az egészségház igazgatója voltam Adán és Csókán, gyógyítottam a betegeket. A külső faktorok miatt nem tudunk annyit foglalkozni a pácienssel, mint amennyit szeretnénk. Ezt nem így tanultam, ellenkezik a szemléletemmel. Nekem a páciens az első, és egy magánrendelőben több időt tudok fordítani a betegekre. Ez vezérelt, hogy ebbe belevágjak – magyarázta dr. Tóth Barna Elvira. – A magánrendelőben főképpen általános orvosi rendelést folytatok. Bár munkaegészségügyi szakorvos vagyok, de a magánrendelői státusom miatt a munkaegészségügyi szolgáltatások közül csak bizonyos szolgáltatásokat végezhetek, meghatározott bizonylatokat adhatok ki. Tanácsokat adhatok, segíthetek elvégezni a munkaadóknak a munkaelemzést a munkahelyeken, a beteget felkészíthetem a rokkantbizottságra vagy ápolási segélyre. Bizonyos munkába állásnál tudok bizonylatot adni, leszámítva a rizikós munkahelyeket. Megszervezhetem az általános orvosi vizsgálatokat, amire már volt érdeklődés a vállalatok részéről. Ez magában foglalna egy általános orvosi vizsgálatot, vérvételt, EKG-t, illetve szükség szerint más vizsgálatot – közölte a szakorvos, aki kiemelte, hogy a tevékenysége fókuszában az általános orvosi rendelés, a megelőzés, a betegségek korai felismerése lesz.

– Széles körű a betegségek listája, amit elláthatok egy magánrendelőben, kezdve a légúti betegségektől a különféle gyomor- és bélrendszeri panaszokon, a húgyúti fertőzéseken át a mozgásszervi betegségekig. Adhatunk injekciót, a felnőtteknek beadhatjuk a vakcinát, végzünk kötözést, fülvizsgálatot és fülmosást. Laboratóriumi vizsgálatokat is végzek, mivel leszerződtem a Jugolab laboratóriummal. Nagy igény van a házi látogatásokra, amit nagyon szívesen csinálok, mert a fekvő betegeknek is szükségük van az ellátásra. Magánorvosként erre is több időm lesz – nyilatkozta dr. Tóth Barna Elvira, akinek a rendelője hétfőtől szombatig fogadja a betegeket délelőtt vagy délután.