2024. április 19., péntek

A népmesétől az informatikáig

Téli Egyetem a tanítóképzőben – Minden érdeklődőt várnak az előadásokra

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar harmadik alkalommal szervezi meg Téli Egyetemét, amely tegnap kezdődött és szombaton zárul. Az előadások nyitottak, szabadon látogathatóak. A Téli Egyetem alatt mindennap 9-kor plenáris előadással kezdik a programot, majd a további előadásokra szekciónként kerül sor 10 órától.
– Ez a harmadik Téli Egyetem, amit a Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közösen szervezett meg. Nagyjából 70 gyakorló pedagógusra, hallgatóra és más érdeklődőre számítunk. Az előadások szerdától szombatig látogathatóak. A témák nagyon sokszínűek, a hagyományos magyar népmese mondástól kezdve az informatikán át a fenntartható fejlődésig több témát is érintünk. A plenáris előadásokat, mivel azokon mindenki jelen lesz, úgy válogattuk össze, hogy mindenkinek érdekesek, hasznosak legyenek. Mivel az előadók nagy része gyakorló tanító, így elsősorban az olvasás, a gyógypedagógia témakörökkel foglalkozunk ezeken az előadásokon. Az előadóink Vajdaság-szerte több településről érkeztek, valamint szegedi előadónk is lesz. Az egyetemi hallgatók is jelen vannak az előadásokon, valamint a kar alkalmazottai is bekapcsolódnak, hiszen az előadások szabadon látogathatóak, így minden érdeklődőt várunk – tudtuk meg dr. Námesztovszki Zsolt dékánhelyettestől.
A plenáris előadások a Téli Egyetem alatt mindennap 9.15-kor kezdődnek. Szerdán Gordán Kolos adott elő, ma, csütörtökön Vass Dorottea előadása lesz hallható a Hatékony olvasóvá nevelés az olvasástanulás kezdetén címmel, pénteken Varga Imre Tudomány és gyakorlat a gyógypedagógiában előadása kezdi a napot, szombaton pedig az utolsó plenáris előadáson Szokola Péter és Horvát Krisztina Kell-e számítógép az óvodába és mobiltelefon az iskolába? című előadása lesz hallható. A Téli Egyetemen 10-től a következő kurzusok lesznek látogathatóak: A matematikaoktatás fejlesztése az általános iskola alsó osztályaiban, Út a sikeres prezentációhoz, A hagyományos magyar mesemondás módszertana, Motoros kompetenciák fejlesztése mozgásos játékokon keresztül, Környezeti nevelés elméletben és gyakorlatban, valamint Elsősegély-továbbképzés tanítók és óvodapedagógusok számára. Sós Nóra, a kar munkatársa felhívta figyelmünket a program változására, ugyanis Bagány Ágnes előadása a Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrációja, oktatási problémák kezelése előadása mindkét időpontban, pénteken és szombaton is elmarad.