2024. április 24., szerda

Új év, új árcédulák

Drágul a kávé, a szeszes ital, az autóút használati díja, a cigaretta...

Többet költünk az üzletekben az újévi ünnep után, mint előtte: a jövedéki adó növekedése miatt megdrágul a kávé, a dohánytermékek és a szeszes ital, egyes vélemények szerint pedig az élelmiszeripari termékek ára is emelkedhet a későbbiekben.

A feketekávé ára tíz százalékkal emelkedik, a cigaretta 6-7 dinárral kerül többe. Egy kilogrammnyi pörkölt kávéra 107,18 dináros, a nyers kávéra 85,75 dináros jövedéki adót vetnek ki. Egy 200 grammos csomagolású kávé így mostantól 220 helyett 242 dinárba kerül. Egy doboz cigaretta esetében 2,28 dinárral 64 dinárra emelkedett ennek az adónak az értéke. Már január 1-jén az új árak fogadták a vevőket a boltokban.

Az élelmiszer drágulására elsősorban a tavalyi aszály, az alacsonyabb hozamok miatt lehet számolni a szakértők szerint. Ez az áremelkedés mérsékelt lesz a jóslatok szerint, bár kétségkívül kihat majd a családok havi költségvetésére a többi drágulás következtében.

A gépkocsivezetőket sem kímélik az idén, több pénzt kell februártól autópálya-díj címén fizetniük. A drágulás ebben az esetben 3 százalékos lesz, s a Nemzetközi Valutaalappal aláírt megállapodás miatt van szükség a bevezetésére.

Az elemzők elmarasztalóan szóltak a drágulásokról. Megállapították, hogy a vásárlóerő egyébként is meglehetősen alacsony, az újabb áremelkedések pedig olcsóbb árucikkek, alternatív útvonalak felé irányítják majd a vásárlókat, akik ezután sem költhetnek el többet a boltban annál, amennyivel rendelkeznek.