2024. április 25., csütörtök

Egynapos albérlet

Egyre népszerűbb Újvidéken a rövid távú lakáskiadás

A lakással rendelkező szerencsések számára logikus lépés a bérbeadás. Manapság azonban arra is mód van, hogy mindez sokkal jövedelmezőbb legyen, mint amennyihez a lakás havi bérleti díjából hozzájuthat a tulajdonos. Egyre közkedveltebb ugyanis egy vagy két napra, esetleg egy hétre bérelni és kiadni a lakásokat. Nem csupán az EXIT fesztivál és a különféle rendezvények idején növekszik a kereslet a rövid távú bérlések iránt, a turisták és a városba látogató, szórakozni vágyó fiatalok is gyakran választják ezt a megoldást.

A rövid távon kiadott lakások bérleti díja 20 és 100 euró között mozog, a luxuslakosztályok egynapi bérlése pedig elérheti a 200 eurót is. Az ingatlan bérbeadási díjának meghatározásában a legfőbb tényezők a lakásnak az elhelyezkedése, nagysága, az igényesen berendezett belső tér, a bútorok és az épület állapota, az internetkapcsolat és a parkolóhely használata pedig újabb pluszpontot és pénzt jelent.

Az ilyen típusú szálláslehetőség számos városrészen jelen van, de főként Újvidék központjában örvend népszerűségnek. A találékonyság célra vezet, az internetes honlapokon és ingatlanközvetítő ügynökségeknél ugyanis ugyanazt a lakást akár rövid és hosszú távú bérbeadásra is kínálják.

Az előbbi ugyanis sokkal jobban jövedelmez, mivel nem kell bajlódni a bérleti díjat vagy számlákat nem fizető, esetenként kiköltözni sem hajlandó bérlőkkel.

Mindennek azonban néhány hátulütője is akad a tulajdonos szemszögéből. A rövid távra kiadott lakások folyamatos karbantartást, takarítást és befektetést igényelnek, és mindig fennáll annak a veszélye is, hogy valaki tönkreteszi a lakást egy éjszaka vagy néhány nap alatt. Szerződéskötés híján minden csupán a szóbeli megállapodás szintjén marad, ezért a lakástulajdonos csak reménykedhet abban, hogy a bérlő nem tesz tetemesebb kárt az ingatlanban.

Mindez azonban könnyen áthidalható. A legtöbb esetben a lakástulajdonosok a bérlet növelésével oldják meg az esetleges problémát. A lakások rövid távú bérbeadása kétszer vagy akár háromszor annyi bevételt hozhat, mint a havi szintű bérbeadás, hiszen a lakáskiadók többsége mintegy ezer eurós bejelentett jövedelmet tudhat magáénak.

A rövid távú bérbeadásnak a tulajdonos és a bérlő számára egyaránt vannak előnyei. Az albérlet ezen formája sokkal olcsóbb megoldás, mint a szállodai szolgáltatásé, mert a 20 eurós bérleti díjat akár két-három ember is meg tudja osztani. A másik lényeges előny pedig a diszkréció. Nincs recepció, nem kell különféle adatokat megosztani ismeretlenekkel, ezenkívül a városrészt és a helyet a bérlő választja ki.

Az ötlet egyébként nem egészen új keletű, az Airbnb apartmanfoglaló rendszer évek óta nyújt ilyen szolgáltatást világszerte.