2024. április 23., kedd

Új év, új élet. Vagy nem?

Mindenkinek van véleménye az újévi fogadalmakról. Vannak akik utálják őket, vannak akik azt mondják, hogy utálják őket, de titokban tesznek pár fogadalmat, és vannak akik minden évben tesznek újévi fogadalmat. Én az utóbbi kategóriába tartozom, azaz azok közé az emberek közé, akik bíznak abban, hogy egy jeles dátum után minden jobb lesz. Tettem is szilveszter éjszakáján fogadalmat, mégpedig: nem iszom többé kávét, ezentúl korán kelek és nem kések többet. Más szóval január elsejétől egészségesebb, fittebb és eredményesebb leszek. Milyen jól hangzanak az újévi fogadalmaim. Ez az első lépés kimondottan pozitív, hiszen a célok és a tervek sokat segítenek. Mindjárt jobb kedvem lett, és optimistábban látom a saját jövőmet.

Na de nézzük, miért is szokás év végén fogadalmat tenni, és miért nehéz őket betartani.

Az új év mindenkiben fenntartja a reményt, hogy önmagunk jobb és boldogabb verziójává válhatunk. Szeretnénk valami értelmet és fejlődést látni életünkben, de akkor miért hagyjuk abba ennek a megvalósítását? Elhatározásaink miért tiszavirág életűek?

Sokan vágynak valaminek a megvalósulására, és amikor az első akadálynál elbuknak, már fel is adták a reményt. Nem szabad feladni, fontos az akarat és a kitartás. Amikor összeállítjuk a fogadalmak listáját, gondolnunk kell arra, hogy e két tényezőnek fontos szerepe van azok megvalósításában. Továbbá, fontos az is, hogy ne essünk túlzásokba. A kutatások kimutatták, hogy az újévi fogadalmakat csak 8 százalékban sikerül betartanunk, épp azért, mert túlzásokba esünk. Nem lehet pár nap alatt gyökeresen megváltoztatni életünket, legyünk reálisak önmagunkkal szemben. Ha rosszul választjuk meg célunkat vagy azt nem jól fogalmazzuk meg, akkor árthatunk is magunknak. Vannak olyan fogadalmak is, amelyeket különböző okok miatt nem tudunk megvalósítani. Óvatosan kell bánni velük, mert olykor összetörhetik az ember önbizalmát. Teljesíthető és ésszerű fogadalmakat tűzzünk ki célul, és adjunk reális időt a megvalósításukhoz. Mivel emberek vagyunk, nem vagyunk hibátlanok. Néha nehezebben szabadulunk meg káros rutinjainktól. Amikor pedig sikerült egy fogadalom teljesítése, jutalmazzuk meg magunkat, hiszen ez megerősíthet és motiválhat a többi rossz szokás elhagyásában is.

Tesz-e újévi fogadalmat?

Mindig: 23 (10,15%)

Néha: 51 (22,45%)

Soha: 153 (67,40%)

A fogadalmaknak több csoportja van. Megkülönböztethetünk saját magunkra, családunkra, egy adott közösségre vagy akár az élővilágra vonatkozó fogadalmakat is. Általában saját magunknak azt ígérjük, hogy elkezdünk sportolni, egészségesebben táplálkozunk, spórolunk, leszokunk a dohányzásról, kevesebbet idegeskedünk, összepárosított zoknit veszünk fel, rendszeresen takarítunk stb. Amikor családról van szó, megfogadjuk, hogy sűrűbben összejárunk, nem felejtjük el szeretteink születésnapját, nem veszekszünk. A barátainkra is több időt szentelünk majd. Ha pedig megfogadjuk, hogy a műanyag flakonokat nem a szemetesbe dobjuk, hanem külön gyűjtjük és a megfelelő helyre szállítjuk, akkor az élővilággal szemben is kíméletesen cselekszünk. A fogadalmakat aszerint is csoportosítjuk, hogy közzé tesszük vagy megtartjuk önmagunknak. Ha az ígéreteket megosztjuk az igaz barátokkal, akkor egyfajta motivációs erőt és támogatást kaphatunk tőlük. Ebben az esetben vigyázni kell arra, hogy fogadalmainkat be is tartsuk, hiszen nem szeretnénk csalódást okozni sem magunknak, sem barátainknak. Az sem jó, ha fogadalmainkat mindenkinek szétkürtöljük. Tisztában kell lenni azzal, hogy mindig akadnak olyan személyek, akik saját elégedetlenségük, kudarcuk miatt minket is eltántorítanak vágyaink megvalósításától. Ne adjuk meg nekik ezt az élvezetet! Lehet, hogy ha magunkban hozunk döntéseket, a jövőre vonatkoztatva nagyobb a realitása annak, hogy be is tudjuk őket tartani. Nem is beszélek többet a fogadalmaimról. Rohanok megfőzni a kávét, mert délben keltem és már késésben vagyok a munkával.