2024. április 20., szombat

Éjt nappallá téve

Újvidéken már kora délután megkezdődött az óév búcsúztatása

A székvárosban négy helyszínen tartottak az önkormányzat szervezésében szilveszteri bulit, ötvennél is több előadó szórakoztatta az összegyűlt tömeget.

Hömpölygő emberáradat (Ótos András felvétele)

Hömpölygő emberáradat (Ótos András felvétele)

A legutóbbi szilveszterezés egyik érdekessége (ha egyáltalán annak nevezhetjük, hiszen már tavaly, sőt tavalyelőtt is tapasztalható volt ez a divatmomentum) az volt, hogy a buli az év utolsó napján már dél körül megkezdődött. A kocsmák és kávézók szinte kivétel nélkül szerveztek ún. nappali bulit, a pincérnők világító szarvacskákkal a fejükön, sok helyen Télapó-szoknyában szolgáltak fel. Az utcákon is már napzenit előtt ünnepi szerelésben hömpölygött az emberáradat, a gépkocsik rendszámtábláiból arra következtethettünk, hogy a tömeg harmada máshonnan jött Újvidékre szilveszterezni.

Az ivászat tehát már ebédidő előtt javában tartott, ennek következményeként az éjjeli buli jóval a megszokott idő előtt befejeződött. A korábbi években általában a kora reggeli órákig zajos volt a város, most azonban már hajnali két óra körül érezhetően elcsendesedett minden – nyilvánvaló volt, hogy az ünneplők többsége kifogyott az erőből. A kocsmárosoknak valószínűleg megfelel ez az újfajta ünneplési modell, hiszen a buli összesített időtartama így hosszabb, tehát a vendégek többet költenek, ugyanakkor a tökrészegségből eredő károk kisebbek, mint a hagyományos ünneplés során. Kevesebb a verekedés, késelés és egyéb incidens is, a nappali bulizás „intézménye” mindenképp civilizáltabb, mint az éjjeli dorbézolás. A változás következménye az év első estéjén is érezhető volt, napközben ugyan – részben a napsütésnek is köszönhetően – a sétálóutcák és a nyitva tartó kávézók megteltek, de estefelé, 8-9 óra tájban már kísértetiesen kihalttá vált minden. A korábbi „bulirendszerben” jól bevált pótbulikból az idén csak keveset tartottak meg, nem igazán volt rá igény, na meg erő sem.

KEVESEBB PETÁRDA

A szilveszterezés másik érdekessége a petárdamentesség volt, tavaly ugyanis a felügyelőségek igencsak megszigorították a pirotechnika árusítására vonatkozó szabályokat, új engedélyt csupán egy bolt kapott a városban. Nekik elkülönített, meghatározott köb- és nedvességtartalmú helyiséget kellett kialakítaniuk üzletükben, tűzfalakkal és tűzálló vasajtóval elzárva, tűzoltó berendezésekkel felszerelve, az eladónak kesztyűben kellett kezelnie az árut. Ezenkívül a petárdadobálásért kiszabható büntetéseket is elképesztően megemelték, a petárdázás közben rajtakapott nagykorúakat vagy a gyerekek szüleit ugyanis akár 50–100 ezer dinárral is megbírságolhatják. Ha pedig a gyerek súlyosabb petárdasérülést szenved a szülő hibájából, a gyámhatóság kivizsgálási eljárást indíthat gyermeknevelési alkalmasság megállapítására.

KULTURÁLIS FŐVÁROSHOZ MÉLTÓAN

Egy decemberben készült kutatás rámutatott arra, hogy az újvidékieknek több mint a kétharmada a városban köszöntötte az új évet. A belváros utcáira a lakosság tizede ment ki, a szervezők felmérése szerint a Szabadság és a Köztársaság téren, továbbá a Duna parkban és az M Stúdió épületében nagyjából 50 ezren ünnepeltek. Polgártársaink tizede 50 és 100 euró közötti összeget „vert el” a szilveszteri buli során, fele viszont 50 euró alá szorította a költségeket.

Az idei, szervezett bulit az önkormányzat illetékesei úgy képzelték el, hogy az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben címhez méltó legyen, olyan együtteseket és fellépőket hívtak meg, amelyek nagy tömegeket képesek megmozgatni. A belvárost különleges díszletekkel és megvilágítással szerelték fel, úgyhogy a szilveszteri bulin készült fotók valóban Újvidék kreativitásáról, szépérzékéről, nyitottságáról és vendégszeretetéről tanúskodnak.

IKREK AZ ELSŐ ÓRÁKBAN

A szilveszteri buli nem múlt el baleset nélkül, az önkormányzat által szervezett tűzijáték során egy külföldi állampolgárságú műszaki szakember súlyosan megsérült. Testének 15 százaléka megégett, de nincs életveszélyben. Hivatalos közlemény még nincs, valószínű, hogy az egyik rakéta a tervezettnél korábban robbant fel.

Nyitókép: Hömpölygő emberáradat (Ótos András felvétele)