2024. április 25., csütörtök

Könnyen költik a közpénzeket az önkormányzatok

Nagykikinda, Nagybecskerek, Zsablya, Zenta és Csóka egy év alatt 800 millió dinárt költött el szabálytalanul

Öt vajdasági önkormányzat – Nagykikinda, Nagybecskerek, Zsablya, Zenta és Csóka – tavaly legalább 809 millió dinárt költött el törvénytelen módon – állapította meg tavaly végzett ellenőrzései során az Állami Számvevőszék.

pixabay.com

pixabay.com

A legtöbb pénzügyi és ügyviteli szabálytalanságra Nagykikindán derült fény, ahol tavaly több mint 300 millió dinárt költöttek el szabálytalanul, illetve törvénytelenül többek között bérekre, juttatásokra, szociális hozzájárulásokra, nyilvános pályázat vagy közbeszerzési eljárás megkerülésével a költéseket igazoló hiteles dokumentáció nélkül vagy más szabálytalansággal, illetve törvénytelenséggel – állapították meg az állami revizorok. Nagykikinda mellett sok pénz ment el hasonló módon a többi említett önkormányzatban is, ahol az Állami Számvevőszék tavaly ellenőrzést végzett. Csóka község 2016-ban megközelítőleg 21,5 millió, Zsablya 161 millió, Zenta több mint 105 millió dinárt fizetett ki szabálytalanul.
Dragomir Pop-Mitić, a Közbeszerzéseket Felügyelő Koalíció részét képező Demokrácia és Emberi Jogok Užicei Központjának a szakértője úgy véli: a törvénytelen és nem rendeltetésszerű kifizetések azért terjednek járványszerűen az országban, mert a közpénzek szabálytalan költését nem szankcionálják megfelelőképpen. Elmondása szerint a hivatalok „hallgatása” és az igazságszolgáltatás szerveinek a passzivitása ezekben az ügyekben fokozatosan, de biztosan aláássa az Állami Számvevőszék munkáját és eredményeit.
Az Állami Számvevőszék önkormányzatok költségvetésének az ellenőrzésével megbízott szektora 2017-ben több mint 40 községben és városban végzett pénzügyi ellenőrzést, de a revizori jelentésekben a vizsgált önkormányzatok egyike sem kapott pozitív értékelést.