2024. április 20., szombat

Leváltották a magyarellenességéről ismert rendőrparancsnokot

Marosvásárhely polgármestere január elsejétől leváltotta tisztségéről Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség magyarellenességéről ismert parancsnokát.

A Marosvásárhelyi Rádió román nyelvű adása által közölt hírt megerősítette az MTI-nek Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal szóvivője. Mint elmondta, a döntés a helyi rendőrség átszervezésével áll összefüggésben, semmilyen szolgálati probléma nem merült fel Valentin Bretfeleannal szemben. A szóvivő tájékoztatása szerint a helyi rendőrség vezetését január elsejétől Ioan Damaschin, Bretfelean korábbi helyettese látja el, Bretfelean pedig Damaschin helyetteseként folytatja a munkát. A rendőrfőnöki tisztség betöltésére hamarosan versenypályázatot írnak ki.

A Valentin Bretfelean által vezetett marosvásárhelyi rendőrség a magyar jogkövetelések akadályozásáról vált híressé az elmúlt években. Rendőrei 2012-ben bekísérték és megbírságolták az egyik román–magyar tannyelvű marosvásárhelyi iskola szülői bizottságának magyar tagját, amiért magyar nyelvű iratot próbált iktatni az iskolában, és akkor is kitartott szándéka mellett, amikor ezt megtagadták tőle és távozásra szólították fel.

A marosvásárhelyi tömegrendezvények bejelentését láttamozó bizottság vezetőjeként évről évre akadályozta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-ére szervezett autonómiapárti felvonulásait vagy a marosvásárhelyi magyarok tiltakozó megmozdulásait.

Valentin Bretfelean rendőrei a reklámtörvényre hivatkozva róttak ki bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) a székházára kitűzött székely zászló miatt, és a rendőrfőnök a kétnyelvű utcanévtáblákat is illegális reklámoknak tekintette, és tetemes bírságot rótt ki azokra a civil aktivistákra, akik ilyen táblákat tűztek ki. A bíróság azonban jogerős ítéletben érvénytelenítette mind a székely zászló, mind az utcanévtáblák miatti rendőrségi bírságolási jegyzőkönyveket.

2015 októberében a székelyföldi román civil szervezetek marosvásárhelyi tanácskozásán felszólalva Bretfelean személyes érdemének tekintette, hogy Marosvásárhelyen sikerült megakadályozni a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Arra buzdította a székelyföldi román szervezeteket, hogy álljanak ellen a magyar nyomásnak. A kijelentések miatt az RMDSZ a rendőrfőnök leváltását követelte, ám ez nem történt meg.