2024. április 23., kedd

Folytatódik a lengyel–magyar együttműködés

Az új lengyel kormányfő első külföldi útja Budapestre vezetett – Orbán Viktor: Lehetetlen, hogy Magyarország belépjen az úgynevezett posztkeresztény vagy posztnemzeti korszakba

Mateusz Morawiecki decemberben vette át a kormányfői széket Beata Szydlotól. Az új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi útja Budapestre vezetett tegnap. Morawieckit Orbán Viktor miniszterelnök katonai tiszteletadás mellett fogadta, megbeszélésük után közös sajtótájékoztatót tartott a két állam vezetője. A lengyel kormányfő a délután során Áder János köztársasági elnökkel is találkozott.

Mateusz Morawiecki kezet fog Orbán Viktorral (Fotó: MTI)

Mateusz Morawiecki kezet fog Orbán Viktorral (Fotó: MTI)

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján kiderült, hogy a kormányfőváltás Lengyelországban nem okoz semmilyen lényegi változást a két ország közötti együttműködésben. A migránsválság tekintetében Varsó nem változtat eddigi álláspontján, gazdasági téren pedig a még szorosabb együttműködés kiépítésén fognak dolgozni. Újságírói kérdésre a sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy nem kívánják bővíteni a V4 országok körét, mert az – miként Orbán Viktor fogalmazott – az azonos történelmi, gazdasági, kulturális háttérrel bíró országok csoportja.

A BEVÁNDORLÁSPOLITIKA KUDARCOT VALLOTT

„Így kell kezdeni egy évet. Reméljük, hogy amilyen jól kezdődik, olyan jól is fog végződni. Barátokat fogadni, és így kezdeni az évet, mindig jó jel az év hátralevő részére. Márpedig nekünk most igencsak szükségünk lesz jó jelekre” – mondta az elsőként felszólaló Orbán Viktor.

„A közép-európai gazdasági modellek működnek, a térség országai stabilizáló szerepet játszanak az Európai Unióban, ezért ennek megfelelő súllyal szeretnének beleszólni az Unió ügyeibe. Mi vagyunk az Európai Unió gazdasági motorja” – szögezte le –, a leggyorsabban fejlődő térség, amely nélkül uniós bővülésről nem is beszélhetnénk, ezért, mint fogalmazott, Magyarország markánsan ki szeretné fejteni véleményét.

„Míg térségünk országainak gazdaságai működnek, az Unió bevándorláspolitikája látványos kudarcot vallott” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

„A határokat továbbra is meg kell védeni, a migrációt meg kell állítani, és a segítséget kell oda vinni, ahol szükség van arra – mondta. Az európai emberek nem akarnak bevándorlást, míg azt Európa néhány vezetője továbbra is erőlteti – tette hozzá.

A kormányfő fontosnak nevezte a 2018-as évet Európa számára. Sokan tekintenek erre az évre úgy, mint az utolsó lehetőségre, amikor bevándorlóországokká tehető a térség – mutatott rá, előre jelezve: a kérdés a márciusi miniszterelnöki csúcstalálkozón is szóba kerül majd.

A bevándorlás szellemi dimenziójáról szólva kijelentette: lehetetlennek látja, hogy Magyarország belépjen az úgynevezett posztkeresztény vagy posztnemzeti korszakba. A magyarok közösségét a nemzeti identitás és a keresztény kultúra tartotta meg, és ha erről le kell mondani, „a magyarok úgy hullnak szét, mint az oldott kéve”, nem marad meg az, amit magyarságnak vagy Magyarországnak nevezünk.

A miniszterelnök a visegrádi együttműködés esetleges bővítését firtató kérdésre elmondta: az együttműködés legnagyobb erénye, hogy történelmileg, kulturálisan és gazdasági fejlettség terén is egységes, így a bővítése a hatékonyságát tenné kockára. Elmondta ugyanakkor: gondolkodnak azon, hogy a V4-ek szilárd belső kapcsolatát fenntartva intenzív kapcsolatot hozzanak létre például Ausztriával.

Utalt rá: még januárban találkozni kíván az új osztrák kormány tagjaival, a gazdasági és szellemi élet meghatározó szereplőivel, mert, mint fogalmazott, Ausztria példa arra, hogy Európában működik a demokrácia, és nem képzelhető el, hogy egy ország vezetői hosszú időn keresztül fontos kérdésekben, például a migrációval kapcsolatban ne kövessék azt, amit a nép akar.

Orbán Viktor szerint az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Közép-Európa, ha megkapja a lehetőséget arra, hogy kereskedjen, beruházzon, dolgozzon, fejlesszen, akkor gazdaságilag saját lábára tud állni. Konkretizálta azt is, hogy mit ért Közép-Európa fogalma alatt: az orosz és a német világ közötti térséget. Hangsúlyozta, ennek a térségnek meghatározó ereje Lengyelország, és aki hisz Közép-Európában, érdekelt abban, hogy a lengyel gazdaság nagy és erős legyen. Hozzátette, véleménye szerint a térség országai nem tudnak függetlenek maradni megfelelő, nemzeti tulajdonban álló gazdaság nélkül.

VARSÓ ELUTASÍTJA A MENEKÜLTKVÓTÁT

A visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Mateusz Morawiecki is, aki arról beszélt, hogy Magyarország és Lengyelország ugyanúgy látja a folyamatban lévő ügyeket.

„Hiszünk az EU-ban, az európai uniós értékekben, közösen szeretnénk az EU-t építeni” – húzta alá.

A lengyel miniszterelnök a következő uniós költségvetéssel kapcsolatban fontosnak ítélte, hogy a visegrádi országok hasonló álláspontot alakítsanak ki és azt közösen képviseljék. Beszámolt arról is, hogy Lengyelország és Magyarország az energia, a közlekedés és a szállítás területén egységesíteni szeretné álláspontját. Hasonlóan nyilatkozott a Brexit ügyéről is.

Elmondta, a kelet-európai országok sokat tesznek a válság miatt kialakult feszültség csökkentéséért. Példaként említette, hogy az ukrán válság miatt 1,5 millió menekültet fogadott be Lengyelország.

„Határozottan elutasítjuk a kvótát” – közölte. Úgy folytatta: az Európai Bizottságnak az uniós alapszerződés miatt nincs joga arra, hogy ilyen megoldást adjon erre a kérdésre.

Mateusz Morawiecki hangsúlyozta, ott kell segíteni, ahol a baj van. Ezt már meg is tették különböző lengyel pénzügyi alapokon keresztül – jegyezte meg.

A politikus közölte, szeretnék meggyőzni a többi uniós tagállamot álláspontjuk helyességéről. Úgy értékelte, a legutóbbi megbeszélései azt mutatják, hogy egyre több ország gondolkodik így, az osztrák példa nagyon látványos.

A sajtótájékoztatón Mateusz Morawiecki barátilag a keresztnevén szólítva a magyar kormányfőt Igor Janke: Erőd – A Harcoló Szolidaritás földalatti hadsereg története című könyvét ajándékozta Orbán Viktornak, akit ezt követően meghívott a Lengyelország függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő idei rendezvényre.