2024. április 25., csütörtök

Újabb klángyilkosság?

A bűnbanda tagjának kivégzésénél jelen volt egy rendőrnő is

Úgy tűnik, az idén is folytatódnak a montenegrói klánok közötti leszámolások Belgrádban. Az év első napján a főváros Vračar községében, lakásának bejárata előtt, a garázsparkoló lejárójában Davorin Baltićot, a montenegrói kavači klán tagját lőtték le. Az elkövetők mintegy 60 golyót lőttek ki a 41 éves férfira, aki ismert volt a montenegrói és a szerb rendőrség számára is.

Egyes sajtóinformációk szerint a két montenegrói klán, a Kotor melletti Kavač településről származó kavači és a Kavačcsal szomszédos Škaljari településről származó škaljari klán a kábítószerpiac birtoklása miatt veszett össze. Az egykor egy bűnbandának számító két kotori klán közötti leszámolás néhány évvel ezelőtt kezdődött. Egyes montenegrói sajtóinformációk szerint a két klán között akkor tört ki a háború, amikor több mint 250 kilogramm kokainnak veszett nyoma Spanyolországban, a Valencia kikötőben. Azóta már történt egy merénylet Szerbiában, amit ennek az összetűzésnek tudnak be a szakemberek. Akkor a kavači klán egyik vezetőjére, Slobodan Kašćelanra és testőrére támadtak. Újvidéken egy motorról nyitottak rájuk tüzet, miközben ők a cetinjei rendszámtáblás autójukban utaztak. Kašćelan akkor megsérült, a hasán érte a találat. Ezt az esetet pedig több tíz merénylet  követte. Tavaly áprilisban Duško Roganović, a kavači klán egyik tagja vesztette el a lábát, amikor Montenegróban felrobbant az autója. Néhány hónappal később édesapját végezték ki. Ugyanakkor a škaljari klánt okolják a néhány hete Belgrádban megtartott labdarúgó-mérkőzésen történt szurkolói verekedésért is. Ám a leszámolás nyomai túllépnek Montenegró és Szerbia határain, Spanyolországon át elvezetnek egész Dél-Afrikáig.

Egyes információk szerint a škaljari klán vezetője, Jovica Jovan Vukotić a szerb alvilág kiemelt alakjainak, Luka Bojovićnak és Filip Koraćnak a védelme alatt áll.

Belgrádban a múlt évben a škaljari klán több tagját is letartóztatták, ám közülük többen már szabadlábon vannak. Ugyanakkor két hete az internetportálokon kering egy olyan videofelvétel is, amelyben megnevezik a kavači klán tagjait, és bemutatják az ingatlanaikat. Egyesek szerint ez a felvétel akár leszámolási lista is lehet.

Vladimir Rebić szerbiai rendőrigazgató a médiának megerősítette, hogy az áldozat a montenegrói állampolgárságú Davorin Baltić. A férfit lakása előtt várták be, é a garázsparkoló lejáratánál támadtak rá. Több golyótalálat érte a fejét és a mellkasát. A rendőrigazgató szerint is bűnözői leszámolásról lehet szó.

A Večernje novosti értesülései szerint Baltić nem volt egyedül a kocsijában. Mellette, az anyósülésen feleségének a barátnője, M. N. rendőrnő ült. Őt nem érte találat, viszont azzal gyanúsították, hogy a lövöldözés után nyomokat próbált eltüntetni, a közeli konténerbe dobta Baltić pisztolyát. A rendőrség ugyan kihallgatta a rendőrnőt, de végül elengedte.

A rendőrök, nem messze a tetthelytől megtalálták az elkövetők autóját is. A felgyújtott kocsi hátsó ülésén két fegyvert találtak, amelyeket a tettesek vélhetően a gyilkosság elkövetése során használtak.

A nikšići áldozat a szerb rendőrség számára kábítószer-kereskedelem és gyilkosság miatt volt ismert, sőt, állítólag körözés is érvényben volt ellene.