2024. április 19., péntek

Iránymeghatározó az együttműködésünk az önkormányzattal

Miloš Vučević évértékelésekor a Magyar Szónak külön nyilatkozott

– A városi önkormányzat és a kisebbségi média képviselői közötti jó kapcsolat nélkülözhetetlen. Folyamatosan arra törekszünk, hogy az együttműködés magas szinten történjen, a kisebbségi és a többségi médiával egyaránt. A média – beleértve a kisebbségi sajtót is – nagyon fontos szerepet tölt be, és jelentősen hozzájárul az Újvidékről kialakított képhez. A székvárosban a polgárok nem csupán egymás mellett élnek, hanem egy multikulturális közösséget alkotnak. Ebben a közösségben nőttem fel, és szerintem a helyi lakosság – hozzám hasonlóan – így gondolkodik. A Magyar Szó napilap több évtizedes hagyományának köszönhetően elnyerte a nemzeti közösségek tiszteletét. Ez a napilap különösen fontos szerepet tölt be a nemzeti identitás megőrzésében Vajdaságban – emelte ki csütörtökön a Magyar Szónak adott nyilatkozatában Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a Péterváradi vár szalonjában megszervezett újságíró-fogadáson.

Miloš Vučević munkatársunkkal (Fotó: Fehér Ildikó)

Miloš Vučević munkatársunkkal (Fotó: Fehér Ildikó)

A polgármester külön megköszönte a Magyar Szó Lapkiadó Kft. munkáját. Hangsúlyozta, hogy a városi önkormányzat és a napilap közötti együttműködésnek iránymeghatározó szerepe van. Elmondása szerint a mai napig őrzi Léphaft Pál munkatársunk karikatúráját, amely azután készült, hogy Újvidék elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben címet. Vučević elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Szó folyamatosan követi a városi történéséket, és gratulált a vállalat fennállásának 73. évfordulója alkalmából. A polgármester értékelésében elmondta, hogy a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolat példaértékű, valamint a magyar és szerb viszonyok most érték el a legmagasabb szintet.

Miloš Vučević kérdésünkre válaszolva kifejtette azt is, hogy mi a véleménye az ország igazságügyi rendszeréről. A témában korábban elhangzott kijelentése miatt több támadás érte, de időközben számos, támogató hangú elektronikus levelet is kapott. Kiemelte, hogy ő csak azt mondta ki, amit a szerbiai lakosság többsége gondol.

– Szerintem az igazságszolgáltatásnak függetlenül kell működnie a központosított hatalmi gócoktól, a tájkunoktól, a nagytőkétől vagy a külföldi erőfókuszoktól. Ugyanakkor az igazságszolgáltatási rendszernek a népakarat elvárásait kell tevékenységének előterébe helyeznie, hiszen ez a rendszer elsősorban a nép érdekeit képviseli, a bírák az ország és a nép nevében hozzák meg ítéleteiket. Az igazságszolgáltatás tehát nem lehet független, szorosan összefügg a népakarattal. Mindannyian a saját szektorainkban felelősséggel tartozunk társadalmunknak, még nagyon sok munka vár ránk annak érdekében, hogy az igazságügyi rendszert hatékonyabbá és törvényszerűbbé tegyük, hogy az elnyerhesse polgáraink bizalmát. Nagyon sok jó bíránk van, de egyes jelenségek arra utalnak, hogy az igazságszolgáltatásban nincs minden a legnagyobb rendben – tette hozzá Miloš Vučević.